Продължете към съдържанието

Софийска митрополия беше домакин на антисектантска конференция – ретроспекция на събитието

7 8 06 2019На 7 и 8 юни в големия салон на Софийска света митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана по почин на Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

Конференцията беше открита от Белоградчишки еп. Поликарп, който приветства участниците и председателства първото заседание. В четирите заседания на двата дена бяха изнесени 15 доклада, фокусирани върху няколко тематични кръга като разбирането за религиозност у съвременния човек; преглед на сектантската дейност в съответните страни, чиито представители взеха участие; принципни въпроси на проучванията на сектантските учения; сектантски прояви вътре в Православната църква (включително т. нар. гуруизъм или младостарчество); конкретни случаи на сектантски прояви.
Отлично впечатление направиха и двата доклада на софийските свещеници доц. д-р Стоян Чиликов и иконом Николай Нешков, които се съсредоточиха върху някои от сериозните проблеми на Църквата – секуларизацията и духовния тоталитаризъм. Говорейки с болка и от собствен пастирски опит, те показаха силна загриженост за слабостите на различни равнища в тялото на Църквата.
В неделния ден, 8 юни, прот. Александър Новопашин от Новосибирск, Русия, служи света литургия заедно със свещениците в столичния храм „Рождество Христово”, ж.к. „Младост“, а след това в салона под храма изнесе беседа пред множеството богомолци за новото робство на съвременния уж свободен човек – зависимостите от химически субстанции и от екстремистки религиозни учения. Накрая свещеникът, известен с големия си мисионерски опит, побеседва и с децата от неделното училище при храма, като се постара да им говори на техния език – просто, разбираемо и топло сърдечно.
В събота вечер други трима от чуждестранните специалисти гостуваха на Неврокопска митрополия. В салона на новата митрополия беше представен новоизлезлият втори том от труда на проф. Александър Дворкин „Сектознание”. След това той отговори на въпроси на стотината присъстващи, сред които две трети бяха ученици от гимназиите в гр. Гоце Делчев. Те слушаха с голямо внимание и след това зададоха множество въпроси, на които експертът отговори изчерпателно. А в неделния ден прот. Георгий Йоффе от Санкт Петербург служи света литургия заедно с Неврокопския митрополит Серафим в катедралния храм „Св. Кирил и Методий”. След проповедта митрополитът даде думата на проф. Дворкин и той се обърна с кратко слово към присъстващите вярващи, като ги призова да чувстват винаги радостта от реалното присъствие на Спасителя Господ Иисус Христос в нашия живот.
Първата антисектантска конференция на Софийска митрополия показа сериозността на темата за сектантските прояви извън и в Църквата. Докладите ще бъдат отпечатани в отделен сборник и ще бъдат на разположение на всички онези, за които целостта и здравето на тялото на Църквата са важни и желаят да допринесат за духовното благо на Божия народ.

Visits: 1

Skip to content