Продължете към съдържанието

XVI Международен фестивал „Достойно есть”, Поморие 2019. ФЕСТИВАЛНИ КОНЦЕРТИ – 1 ден

IMG13Шестнадесетото издание на престижния международен форум е посветено на 130-годишнината от рождението на българския музиковед и синодален преподавател по църковно пение протопсалт Петър Динев. В негова памет всеки от фестивалните участници е включил в певческия си рецитал произведение на знаменития композитор.

Приятната изненада е, че в програмата на всички участници има композиции и от съвременни автори на църковна музика, някои от които присъстват лично на фестивала.

Тази година участие взимат 15 български и 12 чужди хорови състави и индивидуални изпълнители. Сред тях впечатлява участието на Младежкия Синодален хор на Московската патриаршия.

Музикален директор на фестивала е г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, а организацията му се дължи на общинска Дирекция ОКТХДС с директор Желязко Страволемов.

Фестивалната комисия е в следния състав: председател – Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; почетен председател – протопсалт доц. Димитър Димитров; членове – иконом Кирил Попов, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

Концертите се провеждат в храма-домакин „Св. Рождество Богородично”, където кириархът на епархията Негово Високопреосвещенство Сливенски с молитвена съсредоточеност и внимание проследява всички изпълнения от архиерейския престол.

След музикалния рецитал на всеки от участниците – хорове или индивидуални изпълнители, от името на председателя на храма-домакин протойерей Борис Георгиев, бе връчвана почетна грамота с подчертаване на конкретното за участието им постижение.

Фестивалните концерти стартираха на 8 юни. Комисията бе единодушна в своето мнение за представянията на участниците в този ден: „Прекрасно и вълнуващо начало!”. А те бяха:

Първи концерт

1. Хор при храм „Успение Богородично”, Търговище, с диригент Десислава Василева;

2. Мъжки хор при храм „Света Троица”, Габрово, с диригент Бистра Мамулева;

3. Индивидуален изпълнител – псалт Николай Матрачийски, Костенец;

4. Хорът-домакин – дамски хор „Благовестие”, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова;

5. Смесен хор „Певница”, Алексинац, Сърбия.

Втори концерт

1. Камерен хор при храм „Св. Климент Охридски”, София, с диригент доц. д-р Ванилия Кисьова;

2. Мъжки хор „Св. Наум Охридски”, София, с диригент д-р Андрей Касабов;

3. Смесен едноименен хор при храм „Покров на Пресвета Богородица”, София, с диригент Димитър Стоянов;

4. Индивидуален изпълнител – йеромонах Юстин Зографски;

5. Академичен камерен хор „Гаудеамус” при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, Пловдив, с диригент доц. д-р Весела Гелева

Както всяка година от 20 ч. се проведе концерт със свободна програма на открита сцена, която бе в просторната зала на общинското читалище.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content