Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с председателя на турския ДИАНЕТ д-р Али Арбас

212В Синодната палата се състоя днес среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и председателя на ДИАНЕТ в Р Турция д-р Али Арбас, който е на посещение в страната.

Д-р Али Арбас бе придружен от главния мюфтия у нас Мустафа Хаджи и турския посланик Хасан Улусой. От страна на Българската патриаршия участие взеха Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, както и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция по Вероизповеданията при МС.

По време на срещата д-р Али Арбас сподели, че като доктор по мюсюлманско богословие, винаги се е впечатлявал от думите на Христос: „когато те ударят шамар по едната буза, подай и другата”, по думите му повече хора по света трябва да се вслушат в тези думи. Той сподели още, че мюсюлманите по света се противопоставят на тероризма, както и това, че ислямът не е агресивна религия. Той предаде поздрави от името на президента на Р Турция Реджеб Тайип Ердоган.

В хода на разговора Светейшият патриарх припомни обновяването през 2018 г. на българския храм „Св. Стефан” в Истанбул, като допълни, че на тържественото богослужение в Желязната църква присъства и президентът на Турция, като знак на гостоприемство и добри взаимоотношения.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи благодари за традиционно добрите взаимоотношения с Българската православна църква, както и благодари за отношението, което Българската държава оказва на мюсюлманското вероизповедание в страната.

По време на приема бе повдигнат и въпроса за работата с младежите, както и тяхното привличане към вярата. „Мир, любов, разбирателство, надежда. В тези добродетели се възпитават успешно българските деца”, каза Светейшият Български патриарх Неофит.

Срещата завърши с благопожелания за сътрудничество и за продължаване на традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Главно Мюфтийство.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=293021

Visits: 0

Skip to content