Продължете към съдържанието

Задушница и панихида за Екзарх Йосиф І

9В съботния ден – 15 юни, когато св. ни Църква е определила да се прави помен за всички наши починали, в митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена Заупокойна св. Литургия.
В този ден отбелязваме 179 години от рождението и 104 години от блажената кончина на Екзарх Йосиф, един от най-бележитите български църковници и дипломати.

По традиция Българската църква ежегодно отбелязва неговата памет със заупокойна молитва и панихида.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод съборната заупокойна света Литургия в храма бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
В съслужение с епископа влязоха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото свещенство и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Светейшият патриарх Неофит, заедно Врачански митрополит Григорий и Мелнишкия еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод взеха молитвено участие в богослужбата.
По време на причастния канон преосвещеният еп. Поликарп произнесе възпоменателно слово за Екзарх Йосиф, в което проследи житейския път на тази високоерудирана и авторитетна личност и изпълненото му с трудности и изкушения служение на Български екзарх.
След богослужението в храма, при гроба на Българския екзарх Йосиф І, който се намира до олтара на митрополитската катедрала, ще бъде отслужена панихида в негова памет от архиереи на Българската църква.
След края на Литургията всички присъстващи клирици и миряни излязоха при гроба на Екзарха, който се намира под колонадата южно от светия олтар, за да се помолят за упокоение на душата му.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихидата в памет на блаженопочиналия приснопаметен предстоятел на БПЦ.

Край гроба на Екзарха застанаха митрополит Григорий и епископите и духовниците.
В своето обръщение към църковното изпълнение  патриарх Неофит изрази надеждата, че Бог ще прости волните и неволни прегрешения на Екзарх Йосиф І и ще го дари с блажен покой там, където почиват душите на праведниците.

„Вечна и блажена да бъде паметта му!- каза той, а ние, неговите следовници да следваме полезните дела, които той през целия си живот изграждаше и твореше!“
Бог да прости блаженопочиналия Екзарх Йосиф!
Бог да прости всички наши родственици, близки и приятели!

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content