Продължете към съдържанието

Празникът на Светия Дух бе тържествено отбелязан в столичния храм “Св. Дух”

15С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“, кв. „Надежда“. В един от най-големите квартали на София се намира църква, посветена на Третото Лице на Света Троица – Светия Животворящ Дух, Чийто празник тази година честваме на 17 юни.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп,  викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, ик. Константин Вълчев – предстоятел на тържествуващия храм и предстоятели на столични храмове, сред които ставроф. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и двамата дякони – протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.
Преизпълнен с богомолен народ, богато украсеният със свежи цветя тържествуващ храм не можа да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата. Църковното събрание, обединено в молитва, възхваляваше Светия Дух и отново просеше Неговите благодатни дарове. Жива и въцърковена, енорията в молитвена тишина участваше в св. Литургия. Многобройните християни с внимание слушаха възгласите на духовниците и заедно с певците пееха славословията. Изповядвайки „Символа на вярата“, народът гръмко засвидетелства православната си вяра и вдъхновено произнесе Господнята молитва „Отче наш“.

С празнично пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Поликарп. Владиката говори за духовния смисъл на чествания празник. За апостолите и за предадената чрез тях благодатна приемственост бяха думите на викария и затова как да приемем и запазим даровете на Светия Дух.

"Днешния празник почита и възхвалява Третото лице на Св. Троица, Който е и патрон на този прекрасен храм. Днес е празник на Този, Който учи и наставлява в правия духовен път, за да бъде в истината Христова… Чрез послушанието си в Бога ще  пребъдваме в истинската вяра и ще бъдем с огнено слово, което ще може да противостои на най-знаещите и мъдрите. Защото това е истинско, божествено слово за живот вечен…" – каза епископът.

Мнозина се бяха подготвили и в края на литургията и пристъпиха да се причастят със св. Христови Тайни. С гръмко многолетствие завърши духовното тържество. Владиката благодари на предстоятеля на храма и на всички, които се трудят и молят в него, и преподаде патриаршеския благослов на всички празнуващи.
 Епископ  Поликарп дълго раздава нафора на църковното изпълнение, а духовници освещаваха многобройни приношения.

В чест на храмовия празник църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички отделили се от светските грижи, за да дойдат и почетат духовния празник в храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content