Продължете към съдържанието

Архиерейска св. литургия за празника на Дивотинския манастир “Св. Троица”

252С особена тържественост бе отбелязан храмовият празник на Дивотинската св. обител. Всяка година на празника Петдесетница и Св. Дух десетки православни християни се стичат към дворите на манастира, за да почетат Св. Троица.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, днес Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничната св. литургия в храма „Св. Седемдесет апостоли”, намиращ се в Дивониската св. обител. Той бе в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Пахомий, игумен на св. обител, монаси и свещеници от Софийска епархия, както и дякон Слави Спасов. Песнопенията на богослужбата бяха водени от йеромонах Мелетий.

„Днес прекланяме колената на сърцата си пред третото лице на Троичния Бог – Св. Дух. Във вчерашния ден всички заедно отпразнувахме празника огнената Петдесетница, когато Бог по Своето съизволение и в изпълнение на Своите думи, изпрати Утешителят на всички, който да изпълни сърцата и просвети умовете на св. апостоли, събрани в молитва. Та да могат да разбират всичко със сърцата си, онова което им бе говорил Господ Иисус Христос”, каза митрополит Антоний. Той преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество и поздрави игумена и братята на св. обител.

От своя страна архим. Пахомий благодари за благопожеланията от страна на Светейшия патриарх Неофит, както и на митрополит Антоний и епископ Герасим за това, че съучастват в духовната радост на Дивотинския манастир.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и водосвет пред манастирските двери. Изпято бе и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод, св. обител и празнуващите днес православни християни.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=293137

Visits: 1

Skip to content