Продължете към съдържанието

Столичният храм “Св. Наум Охридски” тържествено отбеляза храмов празник

20На 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния Наум Охридски. Множество миряни се стекоха в столичния храм „Св. Наум Охридски”, кв. „Дружба” по повод летния празник на светеца, от чието успение тази година се навършват 1119 години.
 С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната св. Литургия беше оглавена от Негово  Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев и двамата дякони: иеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.
За молитвеното настроение на богомолците и боголепната богослужба изключително  допринесоха източните псалмопения на хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов.

В края на Литургията с пастирско слово към многобройните присъстващи се обърна еп.  Поликарп. Неговото слово бе за св. Наум – най-младия от учениците на светите първоучители и равноапостоли братята Кирил и Методий.
„Трябва да го почитаме с молитви и славословия, защото той подобно на светите апостоли е оставил дом, богатство и удобство и се е отправил заедно със св. Климент Охридски да учителства, да просвещава и да разпространява словото Божие на човеците. Да свидетелства за истината и по българските земи…“ – каза в словото си владиката и пожела: „Нека св. Наум да бъде и днес наш наставник, учител във вярата, да бъде наш помощник по пътя към Царството Божие!“
С думи на благодарност към владиката се обърна предстоятелят на храма ставр. ик. Христо Пудин, който му пожела да бъде здрав, да има крепки сили по щедростта и милостта Божия и все така с любов да обгрижва  Софийска епархия. Като дар и спомен от празника отец Христо поднесе в дар на владиката икона на св. Богородица „Пазителка на Атон”.
С трикратно многолетствие завърши духовното тържество в енорията на квартал "Дружба".
След края на духовното тържество църковното настоятелство на храма бе подготвило и раздаде благословено ястие на всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.

Текст и снимки: Весела Игнатова, Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК 2

 

 

Visits: 1

Skip to content