Продължете към съдържанието

Започнаха Свето-Йоанови четения – 2019

0006Тази сутрин, на 21 юни в залата на Софийската св. митрополия  бяха открити „Свето-Йоанови четения“, които ще се  проведат в следващите три дни. Тази православна конференция се осъществява по инициатива на настоятелството на старинния храм „Св. Георгий“ – Ротондата и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. В нея ще вземат участие духовници, богослови и общественици от България, Русия и Гърция.

Тазгодишната конференция минава под знака на 550-годишнината от знаменателното пренасяне мощите на св. Йоан Рилски, които през юни 1469 г. са пребивавали една седмица в Ротондата „Св. Георгий“. Друга важна и болезнено актуална тема е проблематиката свързана с „Националната стратегия за детето“, на която ще са посветени няколко доклада. Ще се отбележат годишнините свързани със св. Йоан Кронщадски (1829-1909) и ще се представят книги и филми.  

Конференцията започна с доклад на Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Владиката  представи Заветът на св. Йоан Рилски, като разгледа духовните послания на всебългарския закрилник и светец.

Предстои да се представят с доклади доц. Павел Павлов, който ще прочете за  „Съвременната почит към св. Йоан Рилски: поклонническият път „Рилският чудотворец“, Паскал Пиперков и Евгени Коев за „Маршрутът „Светият Път“ – пътят на мощите на св. Йоан Рилски от 1469 г. “ , ик. Йоан Куков за "Житията на Рилски“,  Георги Тодоров за  „Св. Йоан Рилски и българската държавност“, Христо Колев и Г. Тодоров – „Св. Йоан Рилски – всебългарският връх“.

В следобедните часове Лияна Гълъбова ще представи „Изображенията на св. Йоан Рилски“,  Дария Захариева  за „Йоан Кронщадски – неговото време и нашето време“, свещеник Емил Паралингов за „Св. Йоан Кронщадски и православното богослужение“, д-р Николай Михайлов за  „30 години от 1989 г.“, Павел Гърбов – „Васил Левски между светостта и светскостта“. Програмата за деня ще завърши с  представяне на книгата „За православната монархия“ на св. Серафим (Соболев).

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content