Продължете към съдържанието

Тържествено бе открито дванайсетото издание на празника на черешата в гр. Кюстендил

18На 22 юни в гр. Кюстендил бе открито 12-то издание на традиционния "Празник на черешата". Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който се отбелязва три дни, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие, с участието на различни читалища, предприемачи и търговци.

След гостите на празничното откриване на събитието, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Γост бе и заместник-министърът на земеделието, храните и горите г-жа Лозана Василева, както и посланикът на НР Китай в София.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване.

На празника се състоя и конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил е подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

 

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content