Продължете към съдържанието

В София тържествено бе отбелязан празникът Рождение на св. Йоан Кръстител

565На 24 юни Православната църква отбелязва празника Рождение на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.
В празничния Еньовден,  както още се нарича този ден, бе отслужена Архиерейска св. Литургия в единствения, посветен на св. Йоан Кръстител храм в София, който се намира в квартал “Обеля”.  
С  благословението на Негово Светейшество Софийскиа митрополит и патриарх Български Неофит празничната св.Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха ик. Иван Динков, председател на храма, ик. Кирил Дидов, протойерей Николай Николов, свещеник Христо Пашов, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.
Празникът бе уважен от миряни както от енорията, така и от цяла София, дошли да се помолят на светия пророк и пръв мъченик за Христа.
С празнично слово в края на литургията към християните се обърна епископ Поликарп.
В него той говори затова, че св. Йоан Предтеча е  предвестник на Идещия в името Господне и е най- великия от пророците, който е чул Божия глас от небесата и е видял Светия Дух да слиза от тях. Той припомни на присъстващите историята на рождението на св. Йоан Кръстител, както и  важни моменти, които е необходимо съвременното ни общество да види, да вземе и се украси, подражавайки на праведните родители на светия Кръстител.
Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи от името на Негово Светейшество  патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили.
Той поздрави иконом Иван Динков за неговите неуморни грижи за храма, енорията и духовния живот на паството, и му отправи благопожелания.
От своя страна отец Иван благодари на владиката с красив букет цветя и отправи покана за бъдещи срещи.
С гръмко многолетствие завърши празничната литургия, след което еп. Поликарп дълго време раздаваше нафора. След духовното тържество, уважилите празника вкусиха от благословено ястие приготвено от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content