Продължете към съдържанието

90 години от провъзгласяването на Перник за град

024На 26 юни 1929 г. с Указ № 402 на Негово Величество цар Борис III Перник е обявен за град.

По този повод, на 26 юни, за да се отбележи тази достойна годишнина, общинското ръководство на гр. Перник организира различни мероприятия.

Празничното отбелязване на 90-годишншна от това събитие започна с молебен за здраве и благословение на жителите на Перник в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, отслужен от свещенството при храма.

Тържествената част на годишнината се проведе от 17:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, където бяха поднесени венци и цветя, както и провеждането на шествие и издигането на знамената на Европейския съюз, Р България и гр. Перник на площад „Кракра“.

Официалните празнични церемонии бяха обогатени от присъствието и участието на Гвардейски представителен духов оркестър,  Първи гвардейски батальон от Национална гвардейска част и други войскови поделения, както и от присъствието на много високи гости, приятели и жители на Перник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в тържествата по повод 90-годишншна от обявяването на Перник за град, се включи и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно със свещенослужителите от Перник и съседните населени места.

Епископ Поликарп поднесе поздравление и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на г-жа Вяра Церовска, кмет на община Перник, както и на г-жа Ирена Соколова, областен управител на област Перник.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content