Продължете към съдържанието

Петровден в с. Несла

000022На 29 юни Църквата Христова почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

По този благодатен повод в храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“, с. Несла, община Драгоман, Годечка духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия и тържествено отбелязан храмовият празник на църквата.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха свещеник Асен Асенов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

Клиросното пение оглавиха йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир и предстоятел на празнуващия храм и църковният певец от гр. Дупница Добри Кирилов.

Храмът бе изпълнен с многобройно множество вярващи християни от селото и региона, както и с много млади семейства и деца.

Молитвено участие в светата Литургия взеха г-н Андрей Иванов, кмет на община Драгоман и г-жа Лидия Банкова, зам.-кмет на община Драгоман.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави вярващите с празника и ги запозна с живота и делото на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, за да бъдат достойни православни християни и да утвърждават с добрите си дела вярата Христова в нашето съвременно общество.

След светата Литургия, епископ Поликарп извърши водоосвещение и поръси всички присъстващи на празника със светена вода за здраве и благословение. Бе осветена и празнична гозба – курбан.

За всички гости на празника бе предоставена обща братска трапеза.

Празникът на храма в с. Несла бе обогатен и с музикална програма, в изпълнение на деца от читалище „Христо Ботев – 1925“, с. Габер.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content