Продължете към съдържанието

Храмов празник в кв. Световрачане

000000050На 1 юли честваме паметта на св. безсребреници Козма и Дамян и тържествено отбелязваме Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи тържествена света Литургия в единствения храм на територията на кв. Световрачане, гр. София, който носи името на светите безсребреници Козма и Дамян.

Заедно с епископа в богослужението взеха участие енорийският свещеник протойерей Атанасий Тахиров, свещеник Александър Волков от съседната енория на с. Курило, свещеник Костадин Тренев и дякон Георги Читалов.

За духовното и молитвено настроение на присъстващите допринесоха църковните певци Светослав Цеков и Герасим Христов.

Празничната богослужба бе уважена от кмета на селото г-жа Светла Николова и десетки енориаши.

В края на богослужбата еп. Поликарп поздрави богомолния народ с празника на покровителите на енорията светите безсребреници Козма и Дамян и подчерта, че в този ден се навършват и 550 години от възвръщането на светите мощи на преподобни Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилската света обител.

Владиката като подчерта техния отдаден на Бога и ближните живот, както и тяхното безсребрено житие, призова по техните молитви Бог да изпрати своето благословение и да закриля християните и всички, които с вяра търсят неговата помощ по техните молитви.

Епископ Поликарп поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, благоденствие, мир и любов.

От своя страна отец Атанасий благодари на владиката за участието му в празника и му поднесе букет цветя.

След благолепното тържество в храма, пред вратите на църквата бе отслужен празничен водосвет. Облагодатени от духовното тържество, поръсени с осветените изцелителни води, вярващите дошли да влязат в радостта на енорията се насладиха и на празнична трапеза с ароматно ястие – курбан, подготвено от църковното настоятелство в чест на храмовия празник.

***

Оскъдни са историческите сведения за село Световрачане. Знае се, че съществува от 1450 г. Изградено е в местност, наречена "Зад църквище", в която имало света обител. В нея живеели двама братя, наричани врачове (лечители), които лекували с извиращата в околността вода. Те  били канонизирани като лекари, от където дошло името на селището Световрачене.
Преди повече от 20 години местните хора инициират построяването на храм, тъй като до този момент е имало само остатъци от древния манастир. Храмът бил тържествено осветен от Българския патриарх Максим през 2000 г. и наречен на св. безсребърници Козма и Дамян.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 3

Skip to content