Продължете към съдържанието

В София тържествено бе посрещната светогорската икона “Скоропослушница”

PAM8760На 2 юли софиянци с радост и трепет посрещнаха светогорската икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Тя пристигна в София в късния следобед и бе тържествено посрещната от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, множество столични духовници и многоброен богомолен народ я очакваше в храм „Св. Петка“, кв.“Орландовци“.

Светинята, която е копие на иконата на св. Богородица „Скоропослушница“, която се покои в Дохиарския манастир на Света гора – Атон ще остане завинаги в столичния храм за благословение и духовна радост на вярващите.
Тя е от иконографския вид „Пътеводителка“ („Одигитрия“), при който Пресветата Дева държи с лявата си ръка благославящия и държащ свитък Младенец, а с дясната посочва към Него.
Иконата е изписана от светогорски братя в оригинален размер и е с красив релефен сребърен обков. Окончателно завършена, повече от месец  тя е пребивавала в манастира „Дохиар“, поставена точно срещу оригиналната икона.
С тържествена лития иконата бе внесена в столичния храм, където пръв й се поклони и благослови Светейшият патриарх Неофит. Пред образа застанаха още архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, йеромонах Мелетий, зам. ректор на Софийската семинария, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и др. софийски свещеници.

След като духовенството се благослови от честния Богородичен образ бе дадено начало на вечерното богослужение, предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп.
Празнична богослужба бе изпълнена от софийски певци, ръководени от гл. ас. д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пение в Богословския факултет на СУ. За първи път прозвуча тропара на иконата, преведен на български език, нотиран от д-р Игнатов.
На духовното тържество присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, районният кмет и общински служители.
По време на цялото богослужение, църковното изпълнение коленопреклонно отправяше към Богородичния образ сърдечни молитви за утеха, подкрепа и изцеление от болести.
В края на богослужението еп. Поликарп поздрави множеството, и обяви на богомолния народ, че тази Богородична икона е дарена за вечни времена на орландовския храм.
С вдъхновени и вълнуващи слова към присъстващите се обърна архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, който организира пристигането на иконата у нас и лично отиде в светогорския манастир, за да я вземе, и придружи до България. Той сподели колко вълнуващо и благодатно е било цялото пътуване и как това копие е било „намолено“ не само от поклонниците на светогорския манастир, но по време на целия път до София.
Дълго време миряни от целия град се стичаха към храма, който през последните две години особено се облагородява и възраства в благолепие. Молейки се за здраве, изцеление от тежки болести и решение на житейски проблеми, те смятат идването на иконата не само за благословия, но и за духовна радост, която постоянно да ги окриля за истински християнски живот.

***
През 1664 г. чудотворната икона а е поставена в специално изградена за нея ниша в манастирската трапезария. Веднъж през нощта трапезарят на име Нил преминава толкова близо до свещеното изображение, че саждите от светилника, който носи, попадат върху лицето на Божията майка. Тогава той чува глас: „Занапред не идвай тук със запалено светило и не опушвай Моя образ!“ Трапезарят обаче продължава да стои до иконата, мислейки че някой от братството се шегува с него. Но отново чува шепот: „Монаше, недостоен за това име, колко дълго ще опушваш безгрижно и безсрамно Моя образ?“ След тези думи Нил веднага ослепява. И едва тогава осъзнава от кого произлиза неизвестния глас, като приема смирено своето наказание.
На сутринта братството на манастира намира трапезаря в дълбока молитва пред иконата. Нил всеки ден се моли усърдно пред образа на Божията майка, докато един ден чува тих глас:
„Нил, твоята молитва е чута. Прощавам ти и отново давам зрение на очите ти. Извести на манастирските братя, че Аз съм им покров и защита на обителта, посветена на Архангелите. Нека те и всички православни прибягват до Мен при нужда и Аз никого няма да оставя. За всички, които ме призовават, ще бъда Предстоятелница и по Моето застъпничество Синът Ми ще изпълнява техните молби. И моята икона ще се нарече „Скоропослушница“, защото бързо ще чувам и помилвам всички, които се стичат към нея“.
След тези думи Нил прогледва, а скоро в Дохиарския манастир се създава специален постоянен празник за честване на чудотворната икона.

 Текст: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК Снимки: Пламен Михайлов

Църковна делегация от София в Дохиар, Света Гора – 01.07.2019 г. Снимки: йеродякон Вартоломей

 

Visits: 4

Skip to content