Продължете към съдържанието

Тържествено бе почетена паметта на св. великомъченица Неделя в София

PAM0336

На 7 юли Христовата Църква почита паметта на светата великомъченица Неделя, която се явява небесна закрилница и патрон на митрополитския храм „Св. Неделя“, гр. София.

По този повод в храма бе отслужена света Литургия, която оглави Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Васиан, представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в София, ставрофорен иконом Мина Минчев, предстоятел на митрополитския храм, както и десетки свещенослужители от София. В светата Литургия съслужиха и дякони, оглавявани от протодякон Иван Петков.

Молитвените песнопения със сладкопение изпълни църковният мъжки хор при храма, с диригент професор Мирослав Попсавов.

Храмът бе изпълнен със стотици вярващи православни християни, които с особено преклонение бяха дошли и взеха молитвено участие в светата Литургия и прославиха паметта на светата великомъченица Неделя.

По време на тържественото патриаршеско богослужение, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, проповед за живота, служението и мъченичеството на св. Неделя произнесе иконом Кирил Попов. Изтъквайки важни моменти от живота на светата великомъченица, той призова вярващите да подражават на достойния и живот и се ползват от нейното молитвено предстоене пред Бога.

По традиция, към края на светата Литургия, бе осветено и коливо в чест и памет на св. Неделя и в последствие раздадено за здраве и благословение на многобройното множество.

В края на тържественото богослужение Негово Светейшество благодари на всички свещенослужители, певци и народ взели участие в прекрасното тържество. Той благослови цялото изпълнение на храма и призовавайки Божията благодат над народа го насърчи да бъде достоен в православната вяра и искрен следовник на св. Неделя, небесна закрилница на храма и всички, които влизат и се молят в него.

Благодарност и поздрав към Негово Светейшество патриарх Неофит, поднесе ставрофорен иконом Мина Минчев, предстоятел на храма.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content