Продължете към съдържанието

С Архиерейска служба бе отбелязан празникът на храм „Св. вмчк Прокопий“ в с. Стоб

PAM1601На 8 юли единственият храм в Софийска епархия, носещ името на св. Прокопий – този в с. Стоб, Дупнишка духовна околия, отбеляза своя храмов празник с тържествена св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, службата извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Иванов, предстоятел на празнуващия храм, иконом Стефан Костов, свещениците Румен Дивилски, Георги Вучков и Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, както и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

В проповедта си Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, изказвайки своята благодарност към архиерейския наместник и храмовото духовенство за отправената покана, преподаде благословението и пожелания за здраве, благоденствие и любов на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Той припомни важни моменти от живота на св. великомъченик Прокопий: „Както той изпълва думите на Христа Бога, които прочетохме в Светото Евангелие днес – „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва“, така и всеки един от нас, по този благ пример да понесе кръста Христов на своите рамене и плещи и да бъде достоен пред Бога. Да бъде изпълнен с това духовно познание, тъй необходимо във всеки един момент от нашия живот, от нашето съществуване. Не нещо или някой друг да бъдат в неговата житейска основа, а Христа Бога, Светото Евангелие и Кръста Господен, тоест да се оградим със смирение, послушание и любов. Тогава ще ни се дарува много повече – ще наследим  вечен живот и Небесното Царство.“

В отговор предстоятелят на храма иконом Димитър Иванов изрази своята радост от благодатната архиерейска служба и благодари за приетата покана от името на храмовото настоятелство и на всички жители на селото. Поздравления до Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, отправи и архиерейският наместник иконом Георги Паликарски. Той не скри своето удовлетворение, че храмът се е изпълнил с вярващи и в делничния ден.

След края на светата Литургия в храма бе отслужен празничен водосвет и всички бяха поръсени за здраве и благословение.

След празничната света Литургия за всички присъстващи бе приготвена от домакините и обща трапеза.

+++

Храмът “Св. Прокопий” е еднокорабен, с обшит от дъски полусвод. Намира се в непосредствена близост до Стобските пирамиди. Има триреден иконостас. На северната външна стена е вграден каменен кръст, където е обозначена годината на съграждането на храма. 

Църквата е изградена през 1393г. За това свидетелства годината изписана върху камъка пренесен от разрушената стара черква и вграден в северната стена на новата. Това е единствената черква в България, която носи името на този светец.

В онези времена турците недоволствали от факта, че черквата се е издигала източно над селото и била над техните къщи. Тогава по тяхно настояване черквата била разрушена. За да се изгради нова черква през турско време, трябвало да има разрешение от султана. Трима българи отишли в Цариград и измолили от него позволение. Веднага след тяхното завръщане е започнало изграждането на храма на днешното му място. Жителите пренесли камък по камък старата черква и построили новия храм. През 1860г. тя била готова и осветена. Олтарният престол е преместен от старата черква в новия храм.

Снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content