Продължете към съдържанието

Светогорският монах Епифаний Милопотамит бе приет от Българския патриарх Неофит

319На 12 юли Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит прие светогорския монах Епифаний, от скита Милопотамос.

Срещата се проведе в сградата на Софийска света митрополия и в нея взеха участие и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, по чиято покана отец Епифаний е в България и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Монах Епифаний е в България във връзка с Втория Църногорски събор „В сърцето на Граово“, който се провежда с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит от 12 до 14 юли в дворите на Гигинския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, община Брезник, област Перник.

Темата на тазгодишния събор е: „Храната на бъдещето“ и в него са включени различни изяви и инициативи, свързани с духовната храна – Православната вяра, традиция и култура и всичко свързано с веществената храна и приготовления. Един от най-изтъкнатите монаси и кулинари от Света Гора – Атон е монах Епифаний, който ще сподели своя духовен и кулинарен опит с присъстващите на събора, като целта е да се вдъхнови нашият народ към молитвата, добродетелния живот, цененето на труда на хората и природните дадености, както и въздигането в трудолюбие и любов.

На срещата при Негово Светейшество, гостът сподели радостта си от възможността да вземе благословение от Българския патриарх и да получи от него наставление и духовна подкрепа. Отец Епифаний запозна Негово Светейшество с историята на скита, в който се подвизава, както и за основната им стопанска дейност, а именно производството на вино.

Българският патриарх Неофит благослови своя гост и му пожела здраве, мир и духовна радост, за да върши успешно своите дела и да има благословен престой в България, чрез който да допринесе за духовния облик на Втория Църногорски събор.

Патриарх Неофит, за благословение и спомен от срещата, поднесе и скромен дар на своя гост – диск с църковна музика, която самият той изпълнява и икони с ликовете на Господ Иисус Христос и Света Богородица.

Монах Епифаний, от своя страна, поднесе на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бутилка червено вино, което е наградено със златен медал на изложение в Берлин, Германия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content