Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия бе отслужена в столичния храм „Рождество Христово“

PAM2939На 14 юли с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в храм „Рождество Христово“, квартал Младост 3, бе почетена Неделята на светите Отци от 6-те Вселенски събора.

Света Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Кирил Попов и свещениците Станислав Симеонов от храма в Паралимни – Кипър, Симеон Змейков, Петър Кудузки и свещеник Костадин Тренев, както и на йеродякон Вартоломей и дякон Георги Марков.

За благодатната служба допринесоха гостът-протопсалт г-н Григорий Дараваноглу от Гърция, псалтът г-н Никола Антонов, заедно с множество църковни певци от столичния храм „Рождество Христово“ и гости.

Заедно с многочисления народ, сред които се открояваха голям брой деца и млади хора, по традиция на неделната служба отправи своите молитви и кмета на район Младост арх. Румен Русев.

След като предаде благопожелания от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит към храмовото духовенство, към госта-певец и към всички присъстващи, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отправи към вярващите християни библейския призив от неделното Свето Евангелие: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16). Своето вдъхновено слово викарият на Софийския митрополит продължи пламенно: „Всеки един, който е приел печата на светото Кръщение е апостол и има послушанието да бъде проповедник, сеяч на Словото Божие, пазител на вярата с добродетелния си живот! Както себе си пазим и въздигаме, така сме призвани да съхраняваме в чистота и пълнота православната вяра, за да я завещаем на идните поколения – такава, каквато ни я завещаха и светите Отци… Всеки един от нас има от Бога дарба, която е необходимо да разработва, обогатява, да споделя с хората, за да изпълваме един на друг празнотите си и по такъв начин да живеем, че да просияе светлината на Евангелието в нашия свят“.  Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отправи поздравления и на певците, като припомни:„Единствено Българската православна църква запази в пълнота византийската традиция на пеенето, служението, дори облеклото на свещенството – това показва духовната ревност и плам, която има нашата църковна общност.“

В отговор към поздравленията и благопожеланията на епископа, слово поднесе и свещеник Симеон Змейков, който отправи от името на храмовото духовенство и настоятелството голяма благодарност Богу и на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит за пастирската грижа, както и на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп за благодатната служба.

С благопожелания, тържествено многолетствие и почерпка за всички присъстващи бе почетен и днес честваният рожден ден на свещеник Петър Кудузки от храмовото духовенство.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content