Продължете към съдържанието

Храмов празник с дяконско ръкоположение в гр. Банкя

1000272На 15 юли Православната Църква чества паметта на св. мчци Кирик и Юлита. На тяхно име е посветен централният храм на гр. Банкя, който днес почете тържествено своя празник. В празнуващия храм бе отслужена ариерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, тържественото богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храма, иконом Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, иконом Милко Топузлиев, който подпомагаше клиросното пение, иконом Христо Димитров, протойерей Петър Василев, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей. В храма присъства и голямо множество богомолци, между които и кметът на гр. Банкя г-н Рангел Марков.

По време на тържествената света Литургия бе ръкоположен за дякон благоговейният мъж Сотир Христов от гр. София. Той бе приветстван от духовници и народ с радост и под възгласите „Достоен!“

Викарият на Софийския митрополит отправи благопожелания за достойно служение на новия клирик на Българската православна църква, а в своята проповед преподаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на храмовото духовенство и на всички присъстващи, като пожела на християните да се стремят да изпълняват думите на Спасителя Господа Иисуса Христа: „който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Марк 8:34). Това означава „да изостави човек гордостта си, омразата, надменността и да подражава на Христа – в смирението, в любовта, във всеотдайността.“ – допълни още Негово Преосвещенство епископ Поликарп.

Храмовият предстоятел иконом Василий и духовенството също отправиха своите благодарности и след тържествен водосвет пред храма осветиха подготвеното от храмовото настоятелство благословено ястие, което бе раздадено на всички присъстващи, за слава Божия и в прослава на светите мъченици Кирик и Юлита.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content