Продължете към съдържанието

Митрополитският храм „Св. вмчца Марина“ почете тържествено своя храмов празник

1010071На 17 юли Православната църква почита паметта на св. великомъченица Марина.

По този повод, в митрополитския храм, посветен на светицата, намиращ се в двора на Софийска света митрополия, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Костадин Тренев и протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в богослужението в чест на св. вмчца Марина взе Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

Празникът бе уважен и от гостите от протойерей Йоан Таунсент и йерей Даниел Георгиев, от щата Джорджия, САЩ, както и икономите Кирил Попов и Петър Петров.

Църковните песнопения на утренята и светата Литургия бяха изпълнени от хор на софийски певци под умелото ръководството на д-р Андрей Касабов.

След края на светата Литургия Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български отправи благослов към клириците и многочисленото множество, изпълнили с присъствие храма на св. вмчца Марина.

След светата Литургия проповед и поздрав към вярващите отправи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който припомни важни моменти от житието на великомъченицата, като призова и всеки от вярващите да води „живот, утвърден във вярата и изповядването на истинския Бог – Отца и Сина и Светия Дух, за да бъдем изпълнители на Неговия закон и заповеди. Така духовно утвърдени и обогатени, да дадем достойно свидетелство за вярата и да бъдем благ пример за тези, които са около нас.“

Епископ Поликарп благодари от името на Негово Светейшество на духовниците взели участието в Литургията, на певците, на гостите от САЩ, на благочестивия народ, дошъл да почете паметта на св. Марина и на всички потрудили се за отбелязването на празника и им пожела здраве, радост и духовни сили.

Празникът на св. Марина бе почетен и от г-жа Мая Манолова, национарен омбуцман на Р. България.

По време на празничното богослужение бе осветено благоукрасено коливо, предоставено от Невена Моджахед, богослов и църковен сътрудник и бе раздадено за здраве и благословение на вярващите.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов
https://youtu.be/7rGaWB-td1w

Visits: 0

Skip to content