Продължете към съдържанието

С архиерейска служба бе почетен храмовият празник на Буховския манастир „Св. Мария Магдалена“

1020726На 22 юли светата православна Църква почита равноапостолната светица Мария Магдалина. В нейна чест в района на днешния град Бухово е построен манастир, на мястото на мащабна древна християнска базилика от IV век.

Днес с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, там бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, в съслужение със свещеник Венцислав Попиванов, и. д. игумен на манастира „Св. Мария Магдалена“, свещеник Любомир Янъков, йеродякон Вартоломей и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци от гр. София, а храмът бе изпълнен с молитвено множество.

В своето слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит храмовото духовенство, настоятелството, всички служащи и изпълнението на молитвения дом с благослов за здраве и спасение, а в словото си той припомни моменти от живота на св. Мария Магдалена. Викарият на Софийския митрополит призова да ѝ подражаваме във вярата и в постоянството и „да се помолим Бог на всеки един от нас да дарува потребното за спасение и вечен живот, та утвърдени в доверие пред Бога, да възрастваме като един народ, като една духовна православна християнска общност, която вървейки по пътя на спасението разпръсва благодатните лъчи на добродетелния живот и на добрия пример в нашето общество – то има нужда да следва Божия път и да се извисява пред Бога в добродетел, във вяра, надежда и любов“.

От своя страна свещеник Венцислав Попиванов отправи синовна благодарност на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и на неговия викарий за благодатната служба и за архипастирската грижа, поздрави храмовото настоятелство и директора на Столичен инспекторат инж. Веска Георгиева с нейния екип за големите усилия, положени за възстановяването, поддържането и духовното облагородяване на светата обител.

След края на светата Литургия бе извършен водосвет, осветено и раздадено на присъстващите бе и благодарствено ястие, подготвено от храмовото настоятелство, за здраве и спасение.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content