Продължете към съдържанието

Архиерейска служба с две ръкоположения в храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“, кв. Лозенец

1050188На 1 август Православната Църква отбелязва Произхождението на светия Кръст Господен.

В чест на празника и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейската епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм "Преображение Господне", протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храм „Въздвижение на Честния Кръст“, протойерей Стелиян Кунев от храм „Пресв. Богородица“ в гр. Бургас, протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство, протойерей Иван Христов от храм "Св. архангел Михаил", кв. Симеоново, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин и дякон Борислав Борисов.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци под ръководството на д-р Андрей Касабов.

По време светата Литургия бяха ръкоположени благоговейните мъже дякон Борислав Борисов за свещеник и Пламен Николов за дякон. Негово Преосвещенство епископ Поликарп пожела на двамата клирици достойно служение на Бога и на човеците, усърдна вяра и да имат Господ Иисус Христос за основа своя живот.

В своето слово викарият на Софийския митрополит преподаде благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като се помоли Бог да дарува на всички вярващи душевно и телесно здраве, „да изпълни сърцата ни с вяра, надежда и любов, със смирение, духовност и добродетелност, за да бъдем истински Божии чеда, които чрез живота и добрите си дела ограждат себе си с Божието благословение и любов, а не с наказание… Наказание предизвикваме ние самите, а Бог протяга Своята бащинска ръка и тегли всеки един към Себе Си, за да му дарува духовен, благодатен живот.“

Протойерей Любомир Стоянов в отговор благодари на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, както и на неговия викариен епископ за благодатната служба, за подкрепата, за доброто и топло отношение.

На светата Литургия присъства и г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България.

В края на богослужението бе осветено благоукрасено коливо, дар от г-жа Невена Моджахед, както и бе извършен празничен водосвет – за здраве и спасение на вярващите християни.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 0

Skip to content