Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня с Молебен канон в храм “Успение Богородично”, гр. Кюстендил

1080409На 7 август с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, бе отслужена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица с архиерейско предстоене.

Вечерната служба бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Петър Христов, иконом Виктор Нешев, протойерей Светослав Григоров, предстоятел на храм "Успение Богородично", протойерей Данаил Хаджийски, протойерей Иван Янчовичин, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов и дякон Петър Славов.

Молитвено участие на Молебния канон взеха много местни вярващи християни, между които и кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов, а ръководените от д-р Андрей Касабов клиросни певци изпълниха храма с църковни песнопения.

И на този Молебен канон с архиерейско предстоене бе донесена иконата на Света Богородица – „Скоропослушница“, предоставена за тържествените богослужения от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий – за да се докоснат молитвено до Божията Майка и Нейния образ жителите на гр. Кюстендил.

В проповедта си Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като припомни църковното предание: „Божията Майка е сред нас, Тя е заедно със страдащия човешки род, за да му бъде утеха, опора и дръзновение, та всеки един от нас в своето житие и битие, придобил това духовно знание и подкрепа, да води достоен духовен и социален живот. “

В отговор иконом Генадий Гедандиев и протойерей Светослав Григоров благодариха с топли думи и множество дарове на Негово Светейшество, както и на неговия викарен епископ за редовните благодатни архиерейски служби в храма, за духовната грижа и за благодатния образ на Божията Майка „Скоропослушница“, който посети гр. Кюстендил за духовна радост на неговите жители.

Аудиозапис от проповедта с песнопение:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content