Продължете към съдържанието

Молебен канон с архиерейска вечерня в храм “Успение Богородично”, гр. Ихтиман

1080663На 8 август с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица с архиерейско предстоене в храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман.

Вечернята с Молебния канон оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Георгиев, иконом Витали Велков, иконом Николай Свещаров, иконом Антон Апостолов, йеродякон Вартоломей и дякон Пламен Николов.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, а храмът бе преизпълнен както от местни християни, така и от множеството поклонници от съседните селища, пристигнали специално за Молебния канон.

В града пристигна и иконата на Света Богородица – „Скоропослушница“, предоставена за тържествените богослужения от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, за благословение на всички молящи се в храма.

В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като напъти християните с топли слова: "За да бъдем  достойни в нашия живот, а и да знаем по кой път да поемем, е необходимо да имаме послушание към Бог, Който на всеки един от нас е отредил път, водещ към спасение и вечен живот. Да бъдем послушни на Божията воля, за да се утвърдим по такъв начин, че да дадем достойни и благодатни плодове, които да послужат на нас и на околните… Бог насърчава, вдъхновява, но никого не насилва. А благодарение на смирението и на послушността, която е необходимо да грее в сърцата ни, ние вървим по спасителния и полезен път, по Божия път."

В отговор ставрофорен иконом Йосиф Серев благодари на всички богомолци в храма, на Негово Светейшество, както и на неговия викарен епископ за съвместно отслужения Молебен канон, като пожела много здраве и благополучие в техните неуморни архипастирски молитвени и богослужебни трудове.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content