Продължете към съдържанието

Съборно изпълнение на Богородичния канон в столичния храм “Рождество Богородично”

DSC 0134 scaledПресветая Богородице, спаси нас!“ – пее и днес Църквата, в последните благодатни за духовен подвиг дни на Богородичния пост. Умилителното чинопоследование, посветено на Божията майка, мъдро устроено да се чете през летните августовски дни, непрестанно насочва мисълта ни и в този сезон към истинските ценности на човека, кара ни да правим равносметка на делата си и ни подтиква към самооценка. Това духовно състояние се подържа именно чрез усилената молитва през поста и участие в съборното й изпълнение.

Множество духовници, църковни певци и ревностни християни се събраха и тази вечер на 12 август, в столичния храм „Рождество Богородично“, където съгласно програмата на Софийска св. митрополия за богослужбите по време на Богородичния пост, бе отслужено последното съборно вечерно последование с Богородичния канон.

То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С архиерея съслужиха  ставр. ик.Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Кирил Дидов, протоиерей Илиян Алексиев, председател на храма и храмовото духовенство, към които се присъединиха председатели на столични храмове и софийски свещенослужители.

Преди вечерното богослужение тържествено в храма бе внесена за поклонение и благословение на вярващите иконата на св. Богородица „Скоропослушница“, предоставена на Софийска епархия за архиерейските богослужения по време на Богородичния пост от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий.

В горещата августовска вечер, под сводовете на обновяващия се храм бяха дошли много миряни и църковни певци, възжелали да се изправят в молитва и химнословия, посветени на Божията майка, в чието застъпничество вярващите винаги намират опора и светла надежда.

За поредна вечер Молебният канон бе изпълнен на съвременен български език, старателно подготвен от ставр. ик. Кирил Дидов.

Песнопенията на канона бяха изпяти антифонно: от духовниците, застанали в средата на храма и от певците на клироса, ръководени от д-р Андрей Касабов, към които се присъединиха част от храмовия хор, заедно с тяхната диригентка д-р Росица Николова.

След чинопоследованието, с празнично слово към голямото множество вярващи християни се обърна ставр. ик. Ангел Ангелов. В него той подчерта, че св. Богородица е майка на човешкия род и чрез нея се е осъществил замисъла на Бога за спасение на човечеството, а чрез нейното смирение е станало възможно това. Той припомни, че смисълът на молитвеното ни обръщане към Божията майка се състои в преобразяването на нашия живот, което да ни доближава до нейния Божествен Син и наш Господ Иисус Христос.

В края на вечерната служба, епископ Поликарп обяви, че това е последното за Богородичния пост съборно изпълнение и благодари на предстоятеля отец Илиян за грижите, които полага за благолепието на храма, за завършената стенопис и поставените красиви витражи. Изказа благодарност на отец Кирил Дидов, затова, че се потрудил за превода на канона на съвременен български език и редовно участва в неговото изпълнение. Владиката отправи поздравление към свещениците и певците, които през цялото време са взимали участие във вечерните богослужения и на голямото молитвено множество, което неотлъчно е следвало тържествените богослужби. 

Викарият поздрави вярващите с настъпващия празник и преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, който се готви да се отправи към Троянската св. обител, където ще посрещне най-големия празник на св. Богородица.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Аудиозапис от проповедта:

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК 

ЗА СНИМКИ НА ХРАМОВИЯ ФОТОГРАФ АЛЕКСАНДЪР САНДЕВ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео и звук: Ясен Николов

Visits: 1

Skip to content