Продължете към съдържанието

Честване 85-годишнината на ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов

bpp 2974 scaledНа 1 август, когато Църквата отбелязва празника Произхождение (изнасяне) на св. Кръст Господен, в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя“ се извърши тържествено богослужение с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Светата Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него бяха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов, който в този ден изпълни своята 85-годишнина, също неговият зет иконом Кирил Попов, свещеник Арсений Каньов, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов и Сотир Христов. Песнопенията се изпълняваха от мъжкия катедрален хор, дирижиран в този ден от внука на дълбоко уважавания рожденик – Кристиан Попов.

В катедралния храм „Св. Неделя“ се пази скъпа светиня – частица от Кръста Господен, която е вградена в специално изработен кръст. За голяма духовна радост, както е положено в този ден, той беше изнесен за поклонение от всички вярващи. Духовници, певци и многоброен богомолен народ с едни уста и едно сърце се молеха и възхваляха нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос за Неговата величайша жертва на Кръста!

След като се причасти със светите Тайни, рожденикът ставр. ик. Кръстан Вукашинов, вдъхновен от празника, се обърна към присъстващите с впечатляващо слово, в което каза: „Светият Кръст честваме днес. Той беше страшно оръдие за наказание на престъпници, но стана победно знаме и несъкрушимо оръжие срещу сатанинската злоба, срещу всичко дяволско и всичко зло и лошо, което се говори и върши на земята. […] Като честваме Кръста на Спасителя, на който Той беше невинно прикован, нека никога да не се съмняваме в Божията сила и милост. А винаги, когато чуем, че бие църковната камбана, да се осеним със светия кръст; и ако е празник, и имаме възможност, да посетим светата служба. […] Господ ще чуе молитвата ни, ако тя излиза от чисто и милостиво сърце, и ще я изпълни. […] Нека да кажем: Благодарим Ти, Господи, за Твоето човеколюбие, че въпреки нашата греховност Ти не ни изоставяш сами […] Пожелавам на всички вас силата на св. Кръст Господен, който целунахме днес и с който ознаменувахме светата Литургия. Служихме и се помолихме за мир, за здраве, за добро по цялата земя; да няма раздори и войни, да няма нещастия и страдания, а само да вярваме, че за всичко Господ е причината – и въздухът, който дишаме, и храната, която приемаме, и слънцето, което ни топли – всичко е даром от Бога. Затова да се осланяме и уповаваме само на Неговата помощ и закрила, да се осеняваме със св. Кръст, да побеждаваме дяволските козни с кръстното знамение и да прославяме Бога, докато сме на земята, а и след това Бог да ни даде да Го славим и там, където пребъдват всички, които са на Бога угодили.

Нека Божието благословение и Неговата милост да пребъдат над вас, над чедата и домовете ви! Амин! Честит празник на всички!”

В края на св. Литургия архимандрит Василий огласи поздравителен адрес от Негово Светейшество патриарх Неофит до уважавания високоблагоговеен рожденик по повод кръглата му годишнина. (Поздравителният адрес се публикува отделно).

Видимо развълнуван отец Кръстан отговори със следните думи:

„Господ беше милостив да ме доведе и днес в храма „Св. Неделя“. Благодаря Ви за хубавите думи, които казахте за мене, грешния. Изразявам моята искрена благодарност и християнска любов към Негово Светейшество, нашия мил и човечен патриарх, дядо Неофит. Господ и на него да даде много години, за да носи светлината на словото Господне по мрака, който се мъчи да обземе земята. Бог е по-силен от дявола. Затова и нашето слово, и молитвите в църквите, които се отправят, Господ ще ги чуе и ще запази християните и добрите хора. Лошите ще вразуми, за да има „на земята мир, между човеците благоволение“ (Лука. 2:14), защото всички сме братя и сестри и чеда Божии.

На Негово Светейшество и аз смея да пожелая: нека Бог чуе молитвата на всички нас да го ободрява с крепко здраве, да ни учи с благите си слова, да ни пее и да прославя Бога с великолепния си глас и чудната проповедническа благодат, която е в него, за да можем всички – и добри и лоши, и вярващи и невярващи, като чуем добрите слова на Църквата, казани от нейния първойерарх, да се трудим и да вървим към пътя на спасението, а той е през светата Църква Господня.

Много ми е драго! Щастлив се чувствам днес от това, че виждам толкова много християни, събрани в храма „Св. Неделя“.

Нека Господ бъде милостив да не забелязва дребните ни шумоления и глупави думи, когато се увлечем в някой разговор, но да помним винаги, че сме Господни. „Живеем ли, или умираме – Господни сме“ (Рим. 14:8).

Бог да бъде милостив към всички. А на Негово Светейшество, от дълбочината на сърцето си, изразявам моята любов и признателност за неговите добрини, които е сторил към мене! Бог да го пази много години да води Църквата към добро!“

Последва поздравление към отец Кръстан от предстоятеля на катедралния храм ставр. ик. Мина Минчев, който преди повече от 30 години служи заедно с рожденика и по-късно приема неговия отговорен църковен пост.

Прозвучаха тържествени многолетствия с благослов от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, архимандрит Василий и ст. ик. Кръстан Вукашинов.

След такова духовно преживяване, единствено може да се възкликне с думите на Псалмопевеца: „Ще пея (и ще служа) на моя Бог докле съществувам“ (Пс. 103:33).

Текст: иконом Кирил Попов

Снимки: Борис Попов

БИОГРАФИЧНИ ДАННИ  за ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов и ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО по случай годишнината му от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, ще откриете по-долу.

Видео: Любомир Йорданов

{gallery}2019-08-01{/gallery}

https://www.youtube.com/watch?v=8_WdxEtCA0g&t=4s

https://www.youtube.com/watch?v=9sE-eBdYR9I&t=2s

БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СТАВРОФОРЕН ИКОНОМ КРЪСТАН АЛЕКСАНДРОВ ВУКАШИНОВ

Ставрфорен иконом Кръстан Александров Вукашинов е роден на 1 август 1934 г. в с. Железница, обл. София, в семейството на Александър и Мария Вукашинови като последно, пето дете и единствено момче. Приема св. Кръщение на третия ден след раждането си. От младенческа възраст е възпитаван религиозно-нравствено. Расте като будно дете и от малък проявява своите музикални способности. Неговата майка Мария е кърмила сина си пет години. Тя го е научила на много народни песни и му е предала първите уроци по гъдулка. Като малък му е направила първата импровизирана гъдулка. (Вързала на една дъска с дупка в средата три тънки жички и сложила под дупката консервена кутия за резонатор.) Основното си седемгодишно образование ик. Кръстан получава в родното си село. На 12-годишна възраст му е подарена първата истинска гъдулка.

По Божи промисъл през 1950 г. постъпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва с отличие през 1955 г. Същата година е приет за студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, която завършва през 1959 г.

На 3 юли 1955 г., в храм „Успение Богородично“, с. Железница, се венчава за своята избраница Еленица Стоянова (р. 1934 г.) от същото село.

От есента на 1959 г. до есента на 1960 г. отбива военната си служба в гр. Гоце Делчев.

На 2 април 1961 г. е ръкоположен за дякон, а 5 дни по-късно, на 7 април (Благовещение), в храм „Св. София“, за свещеник от Левкийския епископ Партений.

От април 1961 г. до 30 юни 1965 г. е изпратен като енорийски свещеник в с. Студена, Пернишко. От 1 юли 1965 г. до 31 декември 1979 г. е енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Св. Николай Софийски“. Тук на 17 май 1976 г. (на храмовия празник) е отличен от епископ Партений с офикията „протойерей“.

От 1978 г. до 22 ноември 1986 г., освен енорийското служение, изпълнява със същата ревност и длъжността епархийски съветник при Софийската св. митрополия.

От 1 януари 1980 г. до 22 ноември 1986 г. е преместен на служение в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, като последната една година е и председател на църковното настоятелство. На храмовия празник – 7 юли 1980 г., е отличен с офикията „иконом” от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

По предложение на Акронски и Ню-Йоркски митрополит Йосиф и по решение на Св. Синод, на 22 ноември 1986 г. по достойнство е изпратен на енорийска служба в Българската епархия в Америка, като четири и половина години е на служение в Акрон, щата Охайо, и една година в Ню-Йорк при митрополит Йосиф в храм „Свв. Кирил и Методий“.

По предложение на ст. ик. проф. Благой Чифлянов, на 22 май 1992 г. е избран за енорийски свещеник при Македоно-Българската църква „Св. Троица“ в гр. Торонто, Канада. На 19 юли 1998 г., по време на епархийския събор в Торонто, е награден с офикията „ставрофорен иконом”. Това свое забележително служение сред българите зад граница, което включва не само изрядно свещенодействие, но и непринудено, с голяма любов общуване извън храма, той изпълнява до 1 април 2013 г., когато малко по-късно, на 29 май, се завръща заедно със своята съпруга в Родината.

Въпреки напредналата си възраст ставр. ик. Кръстан по думите на Псалмопевеца: „Ревността за Твоя дом ме яде“ (Пс. 68:10) и още „Ще пея на моя Бог, докле съществувам“ (Пс. 103:33), взема участие в богослужбите както в столицата, така и в своето родно село. Ст. ик. Кръстан Вукашинов е известен със своя бодър дух. Той има благодатни трудове не само като ревностен свещенослужител, но и като талантлив проповедник, автор на разкази и стихотворения с църковна тематика, изкусен певец и гъдулар – изявен представител на българския автентичен фолклор.

Забележителен е фактът, че със своята презвитера Еленица, на 3 юли т. г., отбелязаха 64 години от св. тайнство Венчание! Нека Бог да им дава крепко здраве, бодрост, сили, земно щастие и небесно спасение!

+++

ДО НЕГОВО ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНСТВО СТ. ИК. КРЪСТАН ВУКАШИНОВ

ВАШЕ ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНСТВО, СКЪПИ ОТЕЦ КРЪСТАН,

Отрадно е в днешния празничен ден, в който благоговейно се прекланяме пред Честния Кръст Господен, да Ви поздравим всесърдечно и вседушевно по случай Вашата благословена 85-годишнина!

Още на третия ден след своето раждане в китното софийско село Железница Вие приемате светото Кръщение. От млада възраст сте възпитан религиозно-нравствено като вземате своя кръст и тръгвате след Христа (Марк.8:34). Бог насочва Вашите стъпки към духовните ни школи, които завършвате с отличие. По време на своето следване в Духовната академия се венчавате със своята избраница Еленица, с която сте заедно вече 64 години. По Божи Промисъл, преди близо 60 години приемате дара на свещенството от приснопаметния Левкийски епископ Партений.

С присъщите Ви християнски добродетели смирение и любов Вие до ден днешен ревностно изпълнявате своите пастирски задължения, като достойно служите на Бога и на народа. Без преувеличение може да се каже, че Вие сте един от най-изявените софийски свещеници: дълги години сте председател на столичния храм „Св. Николай Софийски“, осем години сте епархийски съветник при Софийската св. митрополия, председател на столичния катедрален храм „Св. Неделя“, по достойнство и по решение на Св. Синод на БПЦ сте изпратен през 1986 г. на енорийска служба в Българската епархия в САЩ и Канада, гр. Торонто, където оставате до 2013 г. Навсякъде, в България и в чужбина, Вие впечатлявате хората със своето благолепно свещенодействие, красиво песнопение, богата ерудиция, пламенна проповед, а също така със своята духовитост и талант на изкусен фолклорен изпълнител.

Усърдно изпросваме от Бога да дарува на Вас и Вашата домашна църква крепко здраве, бодрост, сили и нека, както казва св. Йоан Златоуст „Кръстът да бъденашата похвала, началото на всички наши блага и цялото наше украшение!“

На многая и благая лета!

С отеческа в Христа обич и благословение,

НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

01.08.2019 г.

гр. София

 

Visits: 1

Skip to content