Продължете към съдържанието

Патриаршеска литургия за Успение Богородично в Троянската света обител

DSC 0395В деня, в който светата Църква отбелязва славното възхождение в тяло на Пресветата Дева от преходния и временен живот във вечния, Троянската ставропигиална обител отбелязва своя най-голям храмов празник.

От ранна утрин до късно вечер манастирските порти стояха разтворени да приемат многохилядните вярващи, дошли от близо и далеч да възхвалят и прославят Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица. Да се преклонят пред "нейния пречист свят образ и в трепетно вълнение се присъединят към ангелското войнство и апостолския лик, за да станат свидетели, заедно с цялата Божия църква на тайната на дивното и славно нейно Успение" – както отбеляза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит, който винаги е скъп и многообичан гост на обителта.

Манастирският празник започна с отслужването на игуменска полунощница, изпълнена от Велички еп. Сионий и продължи с утринно богослужение, предстоявано от софийския викарий – Белоградчишки еп. Поликарп, духовно чадо на еп. Сионий.

По време на утренята Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит влезе тържествено в храма след като бе сърдечно приветстван от игумена и духовниците. Той се поклони се пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица, и благослови миряните, преизпълнили до краен предел църквата.

Светейшият владика възглави празничната литургия, а заедно с него съслужиха Преосвещените епископи: Велички Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир,  Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит архимандрит Василий, софийски протосингел, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Марин Божков, архиерейски намесник на Троянска духовна околия,  ик.Николай Георгиев, началник на синодалния отдел „Връзки с обществеността“, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Деан Коруноски.

Да почетат големия Богородичен празник многохилядни поклонници непрестанно прииждаха в манастира като се радваха на молитвеното богослужение, покланяха се на чудотворния образ на Божията майка и даряваха традиционните за този празник хлебни приношения и дарове.

Поради невъзможност съборният храм да побере всички желаещи, стотици стояха около него и внимателно слушаха църковните песнопения, изпълнени от отбрани група столични псалти, ръководени от Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на Софийския университет и Софийската духовна семинария.
Молитвено присъстваха представители на държавната и местната власт, общественици и просветители. Сред тях бяха кметът на град Троян г-жа Донка Михайлова, председателите на Общинските съвети в Ловеч и Троян, кметове на общини и селища.

В края на литургията патриарх Неофит лично освети приготвено и прекрасно украсено в чест на празника коливо, след което се обърна към многолюдното църковно събрание и пожела:

"Нека пресветлят образ на Божията майка, прославян днес в нейното Успение, бъде всякога пред нас, в нашия всекидневен живот и нашето всекидневно подвизаване в благочестието, та укрепвани от нейната любов и вдъхновявани от нейния пример, и ние да живеем в мир с Бога, като избрани и достойни съсъди на божествената благодат, изобилно изливаща се над нас в Църквата Христова, за да заслужим и ние венците на нетлението и живота, „що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иаков 1:12).

Нека дивната Небесна царица никога не отвръща взора си и от тази, посветена на нея, благословена света обител, над подвизаващите се в нея всечестнѝ иноци и над всеки, който с вяра и с упование в Божието човеколюбие и милост пристъпва към нейния свят образ и благоговейно я почита, заедно с родения от нея наш Господ и Спасител Христа Иисуса.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ Бог да милва и пази всички нас, и да ни дарува Своето вечно спасение! Честит и благословен празник!"

Игуменът, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий сърдечно поздрави Негово Светейшество с празника на Успението на Божията Майка от името на двата ставропигиални манастири, които ръководи, и които в този ден заедно отбелязват най-големите си празници като го увери, че винаги ще бъде очакван и посрещан с голяма радост гост.

След литургията започна традиционното литийно шествие с чудотворната икона “Троеручица“. Тази година то бе предвождано от  игумена – Велички еп. Сионий и Белоградчишки еп. Поликарп.
С тържествен ход литията потегли от храма като начело бе манастирското клепало, което да възвестява на народа за тръгналото шествие. Подредени  вървяха хоругвите, следвани от певците, а след тях и духовниците. Накрая, на специален украсен проскинитарий, понесен на ръце вярващи мъже се носеше Троянската св. Богородица.
По пътя епископите благославяха  народа, който като пълноводна река се стичаше край понесената Труеручица.

Нито работния ден, нито топлото време не попречи на вярващия народ да изрази своята почит, към онази, която е по- висша от ангелите небесни.
Празничната лития достигна до могилата, недалеч от манастира, където е станало първото чудо с нея и е изграден параклис. Там бе отслужен по традиция празничен водосвет.
След няколко часа, иконата отново бе върната на ръце в манастирския храм, а патриархът и епископите я посрещаха като хвърляха от манастирския чердак бели и червени розови листчета.
Празничният ден завърши с отслужването на архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп.

След отпуста й, той отслужи целия акатист, посветен на славното Богородично Успение. Коленопреклонно, божият народ за сетен път се помоли на Божията майка и изрази своята надежда за нейната помощ и закрила с кратките слова: " Пресвета Богородица, спаси ни!".

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК 2

Visits: 0

Skip to content