Продължете към съдържанието

Опелото на протодякон Стефан Марков бе извършено в столичния храм “Св. Троица”, кв. Гео Милев

1110223На 22 август с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Св. Троица, кв. Гео Милев, бе отслужено опелото на протодякон Стефан Марков – дългогодишен свещенослужител в храм-паметник „Св. Александър Невски“ и църковен хоров певец, преставил се в Господа на 19 август т. г.

Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Негово Високопреосвещенство Врачански  митрополит Григорий, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Кирил Попов, диригент на Софийския свещенически хор, както и протодякон Иван Петков. Молитвеното в опелото участваха протойерей Йоан Попиванов, предстоятел на храм „Св. Троица“ и син на покойния протодякон, цялото храмово духовенство, както и десетки родни свещенослужители.

Църковните песнопения бяха изпълнени от многогласния хор на храм „Св. Троица“, в който голямо множество опечалени християни и близки на покойника го изпратиха в последния му път.

В края на богослужението Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отправи утешителни слова към присъстващите и съболезнования към близките от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и на целия Св. Синод, като припомни важни моменти от живота на покойния свещенослужител. В словото си Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан сподели, че своята мисия на протодякон Стефан Марков е изпълнил с чест и достойнство, бидейки „достоен охранител, защитник и вдъхновител на молитвата на Българския патриарх, на молитвата на българските архиереи и на свещенството. Това е мисията на дякона – да пази именно тази молитва, което по един прекрасен, неповторим и незабравим начин се осъществи в житейския път на протодякон Стефан“.

След като всички присъстващи се сбогуваха с достойния клирик на Българската православна църква, ковчегът с тленните му останки бе пренесен през светия Олтар и изнесен от храма на ръце от свещенослужителите, под звуците на заупокойните им песнопения и на траурния камбанен звън, за да поеме протодякон Стефан Марков по пътя към вечното небесно Царство.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ПОВЕЧЕ ЗА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА ПРОТОДЯКОН СТЕФАН МАРКОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов
https://www.youtube.com/watch?v=dzlrHCi3H1M&feature=youtu.be

Visits: 0

Skip to content