Продължете към съдържанието

Военната академия “Г. С. Раковски” тържествено откри новата 2019/2020 учебна година

DSC 0174На 2 септември, ден след като започна новата църковна година, Военната академия „Георги Стойков Раковски“, тържествено откри своята академична учебна година.
Празничният ден в най-старото учебно училище у нас, започна с отслужването на света Литургия в храм „Св. Архангел Михаил“, който се намира на територията на Академията и продължи с тържествена церемония.
На откриването присъстваха стотици военни офицери, преподаватели, гости и обучаващи се във военните дисциплини студенти.
Събитието бе уважено от Министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, както и от военни аташета, генерали и представители на различни войскови формирования.

Церемонията започна с отслужването на празничен водосвет, който с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха свещеник Йордан Божилов, който обгрижва военния храм, свещеник Костадин Тренев и дяконите Георги Читалов и Петър Славов.
След водоосвещението, епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит с началото на новата учебна година гостите, преподавателите и обучаващите се във военното дело.
„Бог да ви благослови и да ви дарува всичко онова, от което имате нужда, за да се развивате, преуспявате и да бъдете гордост на майка на България. На многая и благая лета!“- благопожела викарият.

След като премина приемането на стоя, в официалния салон на Военната академия се състоя празнична програма, на която бяха прочетени получените поздравителни адреси.
Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“, Генерал-майор д-р Груди Ангелов приветства гостите с добре дошли и направи кратка ретроспекция на историята на най-старата военна школа у нас, която вече за 107 път ще приеме нови студенти.
С голямо задоволство генералът отбеляза, че тази година за първи път в Академията ще се обучават бакалаври, в четиригодишен курс и изрази радостта си в значително увеличаващия се брой желаещи за участват в магистърските военни програми.

По традиция министърът на отбраната и началникът на отбраната изнесоха първите лекции за новата учебна година пред командно-преподавателския състав и слушателите на висшето военно учебно заведение.
През учебната 2019/2020 година Военната академия посреща общо 357 обучаващи се. От тях 259 ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” с шест специализации от професионално направление „Военно дело”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content