Продължете към съдържанието

Празнична вечерня с литийно шествие в чест на Рождество Богородично

1150004На 8 септември Православната Църква чества Рождество на Пресветата Богородица.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, в столичния храм „Рождество Богородично“ бе извършена архиерейска вечерня с литийно шествие около храма.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със протойерей Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица – Живоприемен Източник“, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рожедство Богородично“, свещеник Иван Иванов от храмовото духовенство, свещеник Венцислав Попиванов, предстоятел на храм "Св. Николай" в гр. Бухово, свещеник Костадин Тренев, свещеник Арсений Каньов, протодякон Иван Петков, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин, дякон Пламен Николов и дякон Спас Рангелов.

Благоговейни отци и клиросни певци от столицата изпълниха църковните песнопения, за да прославят Божията Майка заедно с голямото множество християни, събрали се на вечерното богослужение.

В края на вечернята бе отслужен чина на петохлебието за здраве и спасение на всички присъстващи, които с молитвено шествие-лития обиколиха храма „Рождество Богородично“, предвождани от храмовите светини, духовниците и своя архиерей.

На богослужението също така бе постриган за четец и певец Божият раб Климент, на когото Негово Преосвещенство епископ Поликарп пожела да расте във вярата и служението, участвайки във всяко едно богослужение в храма и където е необходимо.

Викарият на Софийския митрополит отправи на духовниците, певците и събралото се множество патриаршески благослов и пожелание за душевно спасение, здраве и благополучие от името на Първойерарха на Българската православна църква по случай настъпващия празник. Припомняйки за живота и добродетелите на светите Йоаким и Анна, родители на света Богородица, Негово Преосвещенство епископ Поликарп призова да им подражаваме, защото „не може човек да преуспее, ако не утвърди в живота си силната вяра, надеждата, любовта, смирението, търпението, кротостта, всеотдадеността на Божия промисъл и на Бога – без това не може човек да напредне в нищо, а и няма да има истинска цел на своето съществуване“.

Аудиозапис от проповедта:

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content