Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Рождество Богородично

1150704Днес настана началото на нашето спасение, люде,

защото ето – яви се предназначената от древни родове

Майка и Дева и вместилище Божие

(Стихира, гл. 1)

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В първите дни на новата Църковна година посрещаме и първия голям празник от годишния богослужебен кръг – дивното и славно Рождество на Пресвета Богородица. В този свят ден отново благодарим на Бога за пренепорочната Негова отроковица, идваща в нашия свят, за да принесе човешкия дял към предвечния Божи план за Въплъщението на Божия Син и Слово, за нашето освобождение и спасение – за да се изпълни чрез нея обещанието, дадено от Всевишния Бог за спасението на човеците от робството на греха и смъртта.

Нея, благословената между жените (Лука 1:28), възхваляваме и прославяме и днес, в деня на нейното свято Рождество, тъй като без нея нямаше да бъде възможно нищо от онова, което Бог стори за нас и за нашето изкупление. За нея – предвидяната от Твореца в Неговия божествен промисъл и безброй пъти предизобразявана в старозаветните дни, днес ние отново благодарим, и от нейния пречист и свят образ се вдъхновяваме в нашия всекидневен християнски живот и подвиг. На нейните молитви към Бога се уповаваме и нейното небесно застъпничество за нас и за целия човешки род изпросваме всеки ден и във всяка наша молитва, тъй като знаем, че в нейно лице имаме любяща майка и вярна застъпница пред престола на Всевишния Бог, която не оставя нечута нито една молитва, извираща с вяра и упование от човешкото сърце.

Дивен и наистина свят е образът на Пресветата Дева и Божия майка, която първа от всички нас осъществи в пълнота божественото предназначение на човека, като с вяра и праведен живот се уподоби на Бога и бе увенчана с венеца на светостта. Защото за това Бог бе сътворил човека по Своя всесвят образ – за да се уподобява Нему и да Му служи с любов и доверие, със смирение и дръзновение, така, както се довери на Бога раждащата се днес Мариам – живоносната клонка, чрез която стана възможно Боговъплъщението и началото на богочовешката история на спасението. В тайнството на Божията майка днес ние отново разпознаваме величието и светостта на безпределната Божия любов към нас и в радостта си възкликваме, заедно със светите ангели и с цялата света Божия Църква: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените“ (Лука 1:28). Благословена си, защото чрез тебе бе повален древният враг на човешкия род. Благословена си, защото чрез тебе за нас, седящите „в тъма и смъртна сянка“ (Пс. 106:10), изгря светлина, надежда и живот.

Благословена си, защото чрез тебе се обнови и се прослави човешката природа и сътвореният по Божи образ човек достигна до богоуподобяването.

Светъл и препрославен да бъде денят на Рождеството на Пресветата Божия майка – светла и непомрачена да бъде и нашата радост в този благословен ден, когато се поставя началото на нашето спасение!

По молитвите и небесното застъпничество на раждащата се днес Пресвета наша Владичица и Приснодева Богородица Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

8 септември 2019 г.

Visits: 0

Skip to content