Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит благослови вярващите на Кръстовден

DSC 07401Днес празнуваме празника Въздвижение на Честния Кръст. В софийския квартал "Лозенец" се намира новопостроен храм, посветен на св. Кръст. Тази година векиколепният нов храм чества за втори път своя храмов празник, след като на 15 октомври, 2017 г. бе осветен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
И ако през 1878 г. нашите деди са  въздигнали високо светия Кръст на възвишение в столичния квартал „Лозенец“- в знак на признателността си към Бога за възвърната ни след вековете на робството свобода, то с построяването на храма, мястото се превърна в свещена земя за постоянно славословене и благодарене на Бога от страна на всички които живеят и работят в града на Божия Премъдрост.

В празничния ден, под знака на Честния Кръст, символ на нашето спасение, голямо множество от духовници и миряни заедно отправиха молитви към Бога и Му благодариха за великите благодеяния към нас, човеците.
Светейшият Софийски митрополит и патриарх Български Неофит възглави празничната литургия в прекрасния и просторен столичен храм. Заедно с него съслужиха Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, софийски протосингел, йеромонах Юстин от Зографската света обител, ик. Николай Георгиев, началник на Синодалния отдел „Връзки с обществеността“, ставр.ик. Василий Сарян, председател на столичния храм "Преображение Господне" и доскорошен председател на тържествуващия храм, който успешно завършва строителните работи и оформлението на църквата, ик. Петър Тотев, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен“, протоиерей Константин Цанев от храмовото духовенство,свещеник Костадин Тренев и софийският митрополитски протодякон Иван Петков, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.
Празничните песнопения бяха прекрасно изпълнени от сборна група столични певци, ръководени от Емил Първанов.

Да съприживеят трогателното църковно богослужение в храма се събраха множество миряни от цяла София, които през цялото време чинно стояха в храма, и с молитвено настроение преживяваха светото тайнство на Христовата Евхаристия. Празничната служба бе уважена от кмета на община „Лозенец“ г-н  Любомир Дреков и от общински служители. Преди отпуста еп. Поликарп освети празнично коливо, подготвено специално за Кръстовден от студентката по богословие Невена Моджахед.

В края на богослужбата с пастирско слово към многобройните вярващи се обърна Светейшият Български патриарх.
„Кръстът, който заради нас доброволно прие Христос, съпътства християнския ни живот от самото начало и във всички дни на нашето спасително пътуване към Царството на нашия Небесен Отец. С него встъпваме в живота на Църквата, в тайнството на светото Кръщение, с неговата сила се подвизаваме всеки ден в подвига на вярата и благочестието и пред него се покланяме, защото когато се покланяме на светия Кръст ние се покланяме на Онзи, Който Сам избра Кръста, за да претърпи унижение и смърт, и така да извърши нашето избавление и спасение.“– каза в словото си патриарх Неофит и пожела:
„Нека силата на Честнѝя и Животворящ Кръст Христов винаги бъде с нас, с нашата Православна църква и със скъпото ни Отечество, за да можем, укрепвани от него, с истинска любов да растем в Христа (Еф. 4:15).“
С красив букет цветя и благопожелания,  предстоятелят отец Любомир Стоянов благодари на Светейшия владика от името на църковното настоятелство и боголюбивия народ.
За всички дошли да уважат празника бе подготвено за благословение и телесно укрепване ароматно постно ястие.

Текст и снимки : Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content