Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в столичния квартал “Владая”

DSC 0005 scaledВ неделния ден на 15 септември, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит посети енорията в столичния квартал „Владая“.
В новопостроения храм „Успение Богородично“, който се намира почти в центъра на квартала, владиката отслужи празнична Литургия.

Заедно с него в богослужбата взеха участие иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „ Св. Параскева“, йеромонах Тимотей от манастира край с. Балша, протоиерей Георги Георгиев, предстоятел на храма, свещеник Костадин Тренев и дяконите: Петър Славов, Георги Читалов и Лука Китин.
Неделните литургийни песнопения бяха изпълнени от певци на Смесения църковен хор при храм „Св. Параскева“, с диригент Нели Трошева.

В началото на литургията еп. Поликарп постига за „четци и певци“ благоговейните мъже Росен и Зоран, които ще помагат в енорийския богослужебен живот.
Архиерейската богослужба бе уважена от десетки християни, част от които са основни инициатори и дарители на храма.
Мнозина пристъпиха в края на литургията  да се причестят с Тялото и Кръвта Господни.
С пастирско слово към присъстващите се обърна еп. Поликарп, който говори за смисъла на днешното свето Евангелие, написано от св. ап. Марк и което свидетелства за Божието напътствие: „Който иска да върви след Мене, да вземе кръста си и Ме последва!“. Епикопът призова да бъдем внимателни, но и дръзновени в следването на Христа, да пожелаем искрено да вървим след Него и да бъдем част от Неговия живот като се отречем от себе си.
„ А това значи да подчиним нашата воля на Божията любов към ближния, да се окажем от нашето лукавство, гордост и презрение. Бог ни кара да вземем духовния кръст, заедно със житейския кръст, който е по Божия воля и да не страним от него с нашите своеволия и желание за удобства.“ – каза в словото си владиката.
С думи на благодарност към епископ Поликарп се обърна протойерей Георги Георгиев. Той благодари на Белоградчишкия епископ Поликарп за посещението и духовните грижи и му отправи благопожелания  за здраве и дълголетие.
В памет за настоящата неделна литургия отецът подари на владиката везана украса за дикири и трикири, които да допринасят за бъдещи благолепни богослужения.
Викарият благодари на църковното изпълнение и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
След духовния празник в селището, еп. Полкарп и придружаващите го духовници посетиха Владайския манастир „Св. Петка“.
Там те бяха сърдечно посрещнати от игумения Анисия и сестра Херувима. Тъй като владиката за първи път посещава манастира като викарен епископ /а като духовник преди  повече от двадесетина години/, разгледа обстойно манастирските постройки и се поклони на светините в двата храма, устроени на територията на манастира. Към поклонническата група се присъедини и артистът Кръстьо Лафазанов, който редовно посещава обителта и е един от основните дарители на обителта.
Под манастирската лоза бе обсъдено бъдещото развитие на манастира и неотложното строителство на нова манастирска сграда, в която да живеят монахините.
Вдъхновени от желанието за благоустройването на манастира, духовници и миряни се разделиха с конкретни планове за бъдещи действия и с искрена надежда за въздигането на красива, благолепна  света обител.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 

Visits: 0

Skip to content