Продължете към съдържанието

Приветствие на Българския патриарх Неофит за тържествата по повод три знаменателни годишнини на св. Софроний Врачански

thumbwmВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ГРИГОРИЙ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,
БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Всеблагият и всемилостив Бог, Който има грижа за всички Свои чада, не е оставял без божествената Си подкрепа и българския християнски род, като във всички времена е въздигал сред него дивни и пречудни Свои угодници, които да наставляват по пътя на спасението своите братя по вяра и род. Да ги укрепват и утвърждават в завещаната ни от нашите деди православна вяра, да разгарят между тях и да поддържат жив огъня на родолюбието. Свое достойно място в сонма на светците и във всяко вярващо българско сърце има и събралият ни днес Врачански епископ свети Софроний – небесен покровител на прекрасния град Враца и на цялата българска земя, пастир, отдал всичките си сили и таланти за просветата и благопреуспяването на своя обичен православен народ.

През настоящата година Православната ни църква и цяла България отбелязваме три знаменателни годишнини, свързани с неговата личност и святото му дело: 280 години от неговото рождение, 225 години от ръкоположението му за кириарх на богохранимата Врачанска епархия и 55 години от неговата канонизация.

Роден в далечната 1739 г., във времена на изпитания за православния ни народ, св. Софроний отдава всичките си сили и целия си съзнателен живот за своите братя по вяра и род, оставайки завинаги в християнската ни история като верен ученик и следовник на друг наш дивен светец и народен будител – Хилендарския монах свети Паисий. Йерей и учител, епископ и просветител, свети Софроний е ярък пример за отдаденост на делото на Църквата и на своя народ, който той синовно е обичал и за чието духовно преуспяване усърдно и с много жар е ратувал. Оставеното ни от него книжовно наследство и до днес е високо ценено от неговите потомци, които продължават да произнасят светото му име с трепет и преклонение и да се вдъхновяват от неговия пример.

Ето защо, с радост отечески приветстваме и молитвено подкрепяме инициативата на светата Врачанска епархия, в лицето на Високопреосвещения наш събрат Врачанския митрополит Григорий, за настоящите тържества, в чието провеждане виждаме жив духа на свети Софроний, който и днес ни благославя от Небесата като измолва от Всеподателя Бога мирни и благословени дни и години, добруване и духовен напредък за своя народ. Нека този дух винаги да бъде жив сред православния български народ, защото такива са заветите към нас на свети Софроний, на свети Паисий Хилендарски и на всички от века просияли Божи угодници от българския християнски род.

По техните молитви и по тяхното свято небесно застъпничество за нас Господ Бог всякога да благоволи над Православната ни църква, над страната ни и над нашия народ, и да ни дарува божествената Си благодат и Своето вечно спасение!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 1

Skip to content