Продължете към съдържанието

45 години от провъзгласяването на Земен за град

IMG1936През 2019 година се навършват 45 години от провъзгласяването на Земен за град, събитие, което се е случило през 1974 г.

По този повод, за да бъде отбелязана достойно тази годишнина, от Община Земен, в лицето на г-н Димитър Сотиров, кмет на Земен, бяха организирани различни духовни и културно-развлекателни инициативи.

На 22 септември, в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, бе отслужен тържествен водосвет за здравето и благоденствието на жителите и гостите на Земен.

Празничният водосвет, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе оглавен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, ставрофорен иконом Димитър Миланов, предстоятел на храма на Земен, протойерей Константин Стойчев и дякон Лука Китин.

Молитвено участие в празничното тържество взеха г-жа Ирена Соколова, областен управител на Област Перник, г-н Димитър Сотиров, кмет на Община Земен, семейство Димитър и Весела Барбукови, г-н Васил Николов, дарители и ктитори на храма, Земен и региона, както и десетки православни християни от Земен и гости.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави присъстващите и сподели, че се отбелязват три празника: 111 години от независимостта на България, 45 години от провъзгласяването на Земен за град и даване начало на тържествата по отбелязването на храмовия празник на енорийския храм „Св. Йоан Богослов“ – 26 септември.

Той пожела на всички здраве, радост, сили и любов, за да възрастват като народ независим, изграждат своето населено място с чест и достойнство и пребъдвайки под покрова на св. Йоан Богослов, да бъдат добър пример за нашето общество и предадат духовните навици и добродетели на идните поколения.

Епископ Поликарп поздрави жителите и гостите на Земен от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Всички присъстващи бяха поръсени за здраве и благословение, както и бе осветен празничен курбан и раздаден на всички присъстващи.

Снимки: свещеник Костадин Тренев

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content