Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с д-р Джейн Муита – новият Представител на УНИЦЕФ за България

patrНегово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с д-р Джейн Муита, която е новият Представител на УНИЦЕФ за България. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

По време на срещата д-р Муита сподели на Светейшия патриарх повече за работата на световната организация в България и по-конкретно в грижата за децата и подрастващите, като поясни трите основни направления на УНИЦЕФ, а именно – директната помощ на деца в нужда, достъп до образование на всички деца и превенция от насилие и достъп до правосъдие за всички деца.

Тя предложи и организиране на съвместни инициативи с Българската православна църква, която винаги е била помощник и защитник на правата на децата. Д-р Джейн Муита обърна внимание и на основните проблеми пред които не само в България, но и в световен мащаб е изправено обществото ни, а именно – стотици деца не посещават училище, не се обучават, а множество млади хора не намират препитание в живота си. Д-р Муита похвали България за работата, че у нас няма деца в наказателни и социални институции. По думите й църквата има основна роля във възпитанието на децата и поради тази причина УНИЦЕФ се обръща с молба за сътрудничество.

"Грижата за децата е много важна за нас и винаги е стояла на дневен ред в нашия обществен и църковен живот", каза патриарх Неофит като допълни, че Българската църква се старае да изгражда контакти със семейства и деца в нужда, като преди всичко основната цел на БПЦ е възпитанието и обучението на подрастващото поколение.

По време на приема бе повдигнат и въпросът за въвеждането на предмета "Религия" в българското образование, като бе пояснено, че БПЦ от тридесет години се бори за въвеждането на предмета като задължително избираем в родното ни училище.

"Религията трябва да бъде елемент от обучението на децата и бихме могли да си сътрудничим в тази сфера", каза от своя страна д-р Джейн Муита.

Срещата завърши с надежди за бъдещи партньорства и сътрудничества, както и за изграждането на добри връзки между Българската православна църква и УНИЦЕФ.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков
https://www.youtube.com/watch?v=Qv2kG8cWFCE

Visits: 0

Skip to content