Продължете към съдържанието

Храмов празник в чест на св. Йоан Богослов бе отбелязан с архиерейска служба в с. Овчарци

1200412На 26 септември Православната Църква чества Преставянето на св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

На този ден, за храмовия празник на храм „Св. Йоан Богослов“ в с. Овчарци, Дупнишка духовна околия, бе отслужена архиерейска света литургия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Архангел Ваклин, предстоятел на храм „Св. Николай“ в с. Ресилово, протойерей Радослав Ваклин, предстоятел на храм „Св. Възнесение Господне“ в с. Крайници, свещеник Георги Гелов, предстоятел на храм „Св. Възнесение Господне“ в с. Бистрица, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храм „Св. 40 мъченици“ в гр. Сапарева Баня, свещеник Ивайло Пиперков от храм „Св. Йоан Богослов“, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин и дякон Спас Рангелов.

Софийски клиросни певци и местни енориаши изпълниха църковните песнопения, създавайки молитвено настроение на голямото множество християни, събрали се в храма за днешния празник.

В своята проповед Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави и благослови от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит духовенството, певците и изпълнението на храма. Викарият на Софийския митрополит припомни житието, делата и боговдъхновените слова на св. ап. и евангелист Йоан Богослов, наблягайки на най-важното в живота му: „Много често говорим за любовта, но не я живеем. Много често даваме съвети за любовта, но не я прилагаме на дело, като християни. А е необходимо не да дирим и да следваме велики цели и идеали, а да слезем по-ниско, да покорим себе си на любовта. Когато имаме любов, когато проявяваме любов и живеем с любов, тогава и Христос живее в нас и ние в Него.“

От своя страна и от името на църковното настоятелство и местните християни, свещеник Ивайло Пиперков благодари за архиерейския благослов, като подари на Негово Преосвещенство епископ Поликарп светини от Йерусалим.

След благодатното духовно преживяване и укрепващи слова, за гостите и всички присъстващи в храма бе приготвено и поднесено благословено празнично ястие.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content