Продължете към съдържанието

Служба и житие на св. Йоан Кукузел издаде Софийска света митрополия

Sv Ioan Kukuzel 2По случай предстоящия празник на 1 октомври в чест на св. Йоан Кукузел и Покрова на Пресв. Богородица, Софийска света митрополия издаде печатното издание "Служба и житие на преподобния и богоносен наш отец Йоан Кукузел".

Книгата се издава с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Печатното издание е с твърди корици и включва служба на св. Йоан Кукузел и на Пресв. Богородица за 1-ви октомври, житието на българския светец в превод на еп. Партений Левкийски, както и тропар на преподобния – в нотиран вид и с невмена нотация. Цената на книгата е 4,50 лв.

+++

Ангелогласния – така нарекли още на младини св. Йоан Кукузел. Роден от българка през 1280 г., наричан още „магистър на магистрите", този пръв императорски певец във Византия пеел нежно и с магическо упоение в гласа си призовавал към чистота и смирение. Бил истински извор на музиката, както е написано в старите свитъци.

Житието на светеца е съставено в края на XIV век (препис от него се съхранява в Народната библиотека "Св. Кирил и Методий" в София). В него се разказва как надареният с необикновени музикални способности младеж бил изпратен да изучава Свещеното Писание в дворцовото певческо училище в Константинопол (Цариград), където скоро станал любимец на императора.

Желаейки да се откъсне от светските грижи и да служи на Господ в безмълвие, той тайно избягал и се укрил в светогорския манастир "Св. Атанасий". Представил се за неук пастир и игуменът му поверил манастирското стадо. Един ден подвизаващ се наблизо монах видял дивно чудо: пеещ пастир и кози, които не пасели, а го гледали, сякаш се радвали на ангелското му пеене. Въпреки настояванията на императора, който научил къде се намира Йоан и искал да го върне, той останал в манастира. Там създал своите безсмъртни произведения: "Полиелей на българката" (посветен на майка му), "Антиксантари", "Голямото исо", "Херувимска песен" и други.

Св. Йоан Кукузел създал нов тип нотно писмо – невмено, наричано още "Кукузелево", което било с повече нюанси и по-разбираемо. Ръкописи на създадените от него песнопения се съхраняват и до днес в библиотеките в Цариград, Солун, Атина, Атон, Ватикана, Париж, Виена и другаде. Много от композициите му напомнят български напеви. И днес музиката на Ангелогласния, българския светец Йоан Кукузел, звучи като първомолитва за всички нейни изпълнители и ценители.

Историческа справка: https://bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content