Продължете към съдържанието

Освещаване на храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин

1220048На 29 септември в с. Гара Елин Пелин, Софийска област, бе извършено пълното освещаване на голям новоизграден и богато украсен храм в чест на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

По данни на местните жители в близост до мястото през 1923 г. е бил построен и благоукрасен храм от руски бежанци-белогвардейци, осветен от св. Серафим Софийски Чудотворец, но през 1952 г. той е изцяло разрушен от атеистичната власт. От тогава в с. Гара Елин Пелин няма действащ православен храм, но днес след даренията на множество християни, между които и дядо Добри от с. Байлово, на мястото вече се намира най-големият храм на Българската православна църква в Софийска област.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, който взе молитвено участие в богослужението, чинът на освещаването и последвалата архиерейска св. Литургия бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан, представител на Московския патриарх и на цяла Русия в България, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храм „Рождество Христово“ в кв. "Младост", протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично“ на пл. "Ручей", протойерей Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица Живоприемни источник“, протойерей Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, протойерей Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин, протойерей Иван Димитров, свещеник Серафим Мишев, предстоятел на освещавания храм „Свв. Константин и Елена“, свещеник Григорий Иванов, предстоятел на храм „Св. Троица“ в с. Нови Хан, свещеник Йоан Стефанов, предстоятел на храм „Св. Георги“ в кв. Сеславци, свещеник Цветан Велинов, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов, Георги Читалов, Лука Китин, Пламен Николов и Спас Рангелов.

Църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци под ръководството на д-р Андрей Касабов, за усилване на молитвеното настроение на голямото множество християни, преизпълнили новия храм.

На събитието присъстваха министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова, кметът на община Елин Пелин доц. д-р Ивайло Симеонов, дарители за строителството на храма и други официални гости.

В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов към духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като поздрави за усърдието в изграждането на храма всички участвали свещеници, дарители и спомоществуватели. Викарият на Софийския митрополит се обърна към християните и с поучителни думи: „Съвършенството на нашата Православна вяра се състои в любовта – да положиш душата си за своите приятели и за своите врагове. И както казва Спасителят – ако давате заем и искате да получите обратно, ако правите добро с цел да получите добро, няма да имате награда, защото и останалите човеци правят това; но вие бъдете по-различни – правете добро без да очаквате добро, давайте без да очаквате да ви се възвърне.“

В знак на своето благословение и молитвена подкрепа Софийският митрополит и Български патриарх Неофит подари на предстоятеля на новоосветения храм свещеник Серафим Мишев богослужебни съсъди – Потир и Дискос с покровци, а предстоятелят отправи благодарност на Негово Светейшество и на викарния му епископ за благодатната служба, подкрепа и слова, като също им връчи дарове от името на църковното настоятелство.

След светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Поликарп оглави и първото свето Кръщение в новоосветения храм, в съслужение с архимандрит Евтимий.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://www.youtube.com/watch?v=bPbvnwl7b_8&feature=youtu.be

Visits: 1

Skip to content