Продължете към съдържанието

В храм “Свети Никола” се проведе първото издание на Фестивала за църковни песнопения – Самоков 2019

cutПрез 2019 г. се навършват 160 години откакто в гр. Самоков гръцкият митрополит е заместен с български и в епархията отново се отслужват православни св. Литургии на църковен български език. Тази своеобразна годишнина е и една от причините по идея на иконом Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и г-н Владимир Георгиев да се даде началото на фестивал на православни църковни песнопения.

Не случайно този фестивал се провежда в храм „Свети Никола”. Освен, че тук има невероятна акустика, то и храмът сякаш е апотеоз на националното и духовно освобождение. Църквата “Св. Никола” е построена в средата на ХІХ в., за да свърже завинаги родолюбието на самоковци с борбата срещу гръцкото духовенство. Именно в тези дни от града е изгонен гръцкият владика, а църковната служба започва да се води само на български език. Дръзкото строителство на храм "Свети Никола" показва тази решителност, но и неустоим копнеж за национално освобождение. Трите ѝ купола белеят отдалеч, устремени в синевата.

С благословия за начинанието и прекрасни слова за силата на църковните песнопения и ролята им за духовността на обществото се обърна към всички присъстващи в храма архиерейският наместник иконом Михаил Колев. В първия фестивал на църковни песнопения взеха участие детска вокална група „Медени звънчета” с ръководител г-жа Даниела Георгиева, мъжки хор към храм "Успение Богородично", хорове за църковни песнопения от градовете Ихтиман и Дупница, а за финал се изяви женският тригласен хор към девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица”. Всички участници получиха почетни грамоти за учредяването на фестивала.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{gallery}2019-10-01{/gallery}

Visits: 0

Skip to content