Продължете към съдържанието

Тържествена литургия в чест на празника Покров Богородичен

DSC 1536 scaledДнес, 1 октомври, св. Църква тържествено чества Покров на Пресвета Богородица. В този ден почита  и св. ап. Анания, преп. Роман Сладкопевец и преп. Йоан Кукузел.
Своят най-голям храмов празник тържествено отбелязва столичния храм „Покров Богородичен“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в софийския храм бе отслужена Архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участие взеха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Танев – предстоятел на храма, протойерей Живко Лозанов и протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, свещениците  Васил Танев и Костадин Тренев, и трима дякони – протодяконът на патриаршеската катедрала Александър Нешев, дяконите Пламен Николов и Спас Рангелов.

Преди началото на св. Литургия епископ Поликарп пострига за „четци и певци“ на Българската православна църква шестгодишния Йоан и неговия баща Любомир, както и 22 – годишния Георги, певец от храмовия църковен хор.
Множество миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба.
За молитвеното настроение на вярващите допринесоха прекрасните и възторжено изпълнени песнопения на смесения хор при храма, с диригент Димитър Стоянов, /които впечатляващо се представиха и тази година на Международния песенен фестивал „Достойно есть“/, както и изпълненията на дългогодишния певец на певницата Филип Минчев.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе протойерей Живко Лозанов. В нея той подчерта, че днес честваме Пресветата Владичица като усърдна и непрестанна застъпница на човешкия род пред Божия престол. Припомняме си безбройните благодеяния, които Пресвета Богородица излива върху православния свят през вековете и многобройни чудеса, случили се след гореща молитва към Богородица пред нейните свети икони.
Преизпълнили църквата до края на богослужбата, мнозина деца и миряни пристъпиха към светата Чаша да се причастят.
Духовното тържество в храма, посветено на Богородичния покров, продължи с  многолетствие и благопожелания, след което с пастирски думи към многолюдното църковно събрание се обърна еп. Поликарп.

Той произнесе вдъхновено слово за чудесното явяване на Пресвета Богородица във Влахернския храм, наречен по-късно "Покров на Пресвета Богородица".
„Св. Богородица да благослови всички вас и под нейния благодатен покров Тя да осенява вашите семейства и вашите домове за духовно израстване и за придобиване на духовни дарби.“ – благопожела още владиката и преподаде патриаршеския първосветителски благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.
От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство отец-предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Танев, благодари на владиката за богослужбата и сподели радостта си от препълнения храм и многобройните причастници.

Той съобщи, че в този ден се открива учебната година в Енорийския център, където и тази година ще се обучават в катехизис, иконопис, църковно пеене и дърворезба десетки малки и големи християни.

Отецът благодари и на всички присъстващи, че са избрали добрата част – тази на Мария, пренебрегвайки Мартените грижи, като изрази и радостта си от това, че певец от храмовия хор е пожелал и да служи в св. олтар, а точно днес бе постриган за това благодатно служение.
Още веднъж еп. Поликарп благослови народа и благопожела св. Богородица да ни бъде радост, надежда и утеха за бъдещия вечен живот и Царство.
Дълго време владиката раздаваше нафора на богомолния народ, който преди да пристъпикъм него се покланяше на многобройните богородични икони, осеяни в целия храм.

+++
Eнорийският център "Покров Богородичен" е създаден през 1998 година и се намира в криптата на храм "Покров Богородичен – Всех скорбящих Радост". Всяка година под ръководството на духовенството на храма в него се провеждат разнообразни църковно-образователни курсове, предназначени за всеки, желаещ да научи повече за православната вяра и живота в Църквата. Курсовете за възрастни включват катехизис (основни истини на вярата), библейски курс, източно-църковно пеене, иконопис и дърворезба. Заниманията се провеждат веднъж седмично от квалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в съответната област.
Заниманията с деца включват вероучение, тригодишна школа по иконопис и музикални занимания за деца.

Енорийският център разполага с библиотека от около 2 000 заглавия православна и художествена литература. Дейността на центъра включва и подпомагане на деца, лишени от родителски грижи, както и на възрастни хора, изпаднали в затруднено положение.  Енорийският център предоставя за ползване отлично оборудвани помещения, подходящи за провеждане на семинари и конференции с до 50 участници.

Повече информация за дейностите на Енорийския център "Покров Богородичен" и за предоставяните услуги може да се получи на адрес: София, ул."Г. Д. Зографина" № 2 (зад хотел "Родина").
Тел.: 02/ 953 35 23, 088 4 22 25 71
Интернет сайт: hrampokrov.com

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content