Продължете към съдържанието

Открита бе Седмицата на православната култура в София

48861005752 3fdfff11df o1 scaledНа 7 октомври бе дадено началото на инициативата Седмица на православната култура в София, която ще се проведе от 7 до 13 октомври.

Седмицата на православната култура се организира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит от издателството за православна литература „Омофор“ със съдействието на Министерството на културата.

Седмицата между 7 и 13 октомври ще включва изложби, концерти, литературни четения, кинопрожекции, публични лекции и дискусии, посветени на православната вяра. които имат за цел да разкрият християнските корени на съвременната българска култура и нейната връзка с общоевропейското културно наследство.

Тържественото начало на новата духовна инициатива за София започна с представянето на книгата ЦАРСТВОТО ВЪТРЕ В НАС на Диоклийския митрополит Калистос (Уеър), в сградата на Софийска градска художествена галерия.

В началото, при откриването на събитието, поздрав и приветствие към присъстващите от името на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, поднесе Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Представянето на книгата на митрополит Калистос Уеър направиха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и г-н Андрей Захариев, доктор по философия, журналист и преподавател в Пловдивския университет.

След представянето на книгата Царството вътре в нас, прозвуча и концерт на хор „СПАСЕНИЕ“ при столичния храм „Св. Параскева“.

Празничното откриване на Седмицата на православната култура в София бе уважено от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон, множество духовници, г-н Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, както и от множество православни християни от София и гости.

Организаторите призоваха присъстващите да вземат участие във всички изяви, предвидени в програмата на Седмицата.

***

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ПОЧИТАЕМИ ОТЦИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЧОБАНОВ,

ДРАГИ ОРГАНИЗАТОРИ НА

СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КУЛТУРА В СОФИЯ,

СКЪПИ ГОСТИ,

БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Позволете ми от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, да Ви поздравя и приветствам с инициативата – Седмица на православната култура в София, която се явява първа по рода си и цели с изложби, концерти, литературни четения, кинопрожекции, публични лекции и дискусии да разкрие православните християнски корени на съвременната българска култура и нейната връзка с общоевропейското културно наследство, както и да изяви нейното богатство и спасителна мисия в света.

Негово Светейшество се радва на тази инициатива и отечески я благославя, като желае тя да се превърне в традиция и да допринесе за утвърждаването на нашия народ в православната вяра, богословие, духовност, богослужение и живот, както и да допринесе за единството и мира сред православните християни.

Изказваме благодарност, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, към организаторите на Седмицата на православната култура в София – издателство за православна литература „Омофор“ и Министерството на културата на Република България, за подкрепата в просветното дело на Българската православна църква, респективно на Софийска света митрополия и молитвено им пожелаваме успех, както и Божие благословение, за да постигнат своите поставени цели и Христолюбиви намерения, в прослава на Бога и духовното добруване на нашия православен народ.

На добър час на Седмицата на православната култура в София!

На многая и благая лета!

 

†Белоградчишки епископ Поликарп

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content