Продължете към съдържанието

В гр. Трън бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петка“

1250297На 13 октомври с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, храм „Св. Петка“ в гр. Трън посрещна неделята преди своя храмов празник с тържествена архиерейска св. Литургия.

Богослужението в старинния храм оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Силуан от манастирското братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша, ставрофорен иконом Гоце Христов от българската църква "Св. Йоан Рилски" в гр. Лисабон, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник, протойерей Николай Пешов, предстоятел на храм "Св. Николай" в гр. Трън, свещеник Михаил Станкович, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Трън, свещеник Тома Попов от храма "Св. София" в столицата, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Захарий и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

На утренята църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, а в светата Литургия взе участие камерен църковен хор под ръководството на г-жа Нели Трошева.

С проповед в края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като припомни житието и пренасянето мощите на св. Петка-Параскева Търновска и сподели: „Тя не само че прекоси и освети нашата родина, но е и молитвеница пред Божия престол за благочестивия ни и скъп български народ… Благодарение на нейната подкрепа и чудеса, ние я почитаме и обичаме, като се стараем особено в дните около 14 октомври да я прославяме и възвеличим, за да можем спомняйки си нейния живот, да ѝ подражаваме в доброто и полезното.“

В отговор предстоятелят на храм „Св. Петка“ свещеник Михаил Станкович и архиерейският наместник иконом Йоан Чикалов изказаха своите сърдечни благодарности за архиерейското богослужение, за доверието и молитвената подкрепа на Софийския митрополит и викарния му епископ.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content