Продължете към съдържанието

С тържествена Архиерейска литургия старинната църква “Св. Петка Стара” отбеляза храмовия си празник

DSC 0190С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на старинния митрополитски храм „Св. Петка Стара” в столицата. Стотици християни се стекоха в сърцето на София, за да вземат участие в празничното богослужение. С дарове, молитва и приношения софиянци почетоха св. Параскева-Петка и нейния празник.

Празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, с когото съслужиха четирима ставрофорни иконома: Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, Николай Николов, предстоятел на старинния храм „Св. Петка Стара“, Александър Величков, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, както и митрополитския протодякон Иван Петков.

Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, който бе тържествено посрещнат от многолюдното църковно събрание още под колонадите на храма.

Както всяка година, в празничния ден храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които искаха да участват молитвено в богослужението. От стотици години този малък храм събира вярващите на обща молитва за възхвала към св. Петка.

Сред многобройните богомолци бяха кметът на Кюстендил, г-н Петър Паунов, кметове на столични райони и служители на Софийска община, обществени личности и др. изявени личности.

Песенна възхвала към светицата отправиха сборна група певци, съставена от храмовите хорове на празнуващата църква и катедралата „Св. Неделя“, ръководени от Георги Михов – дългогодишен настоятел на храма и Янко Янев, диригент на мъжкия храмов хор.

В края на празничното богослужение Негово Преосвещенство епископ Поликарп припомни житието на преподобна Петка и каза:

„На този ден цяла България тържествува и се радва, почита паметта на тази дивна невеста Христова, угодничка Божия. Защото тя със своя духовен труд – молитва, бдение, духовно съзерцание се нареди да бъде от онези пет мъдри девици, за които разказва днес св. Евангелие. И се удостои със своето богомъдрие да стане населница на небесния Христов чертог и да бъде молитвена предстоятелка пред Божия престол за човешките души, най- вече за нас, които отправяме чрез нея гореща молитва пред Бога да ни дарува всичко онова, което ни е потребно за спасение и вечен живот. Тя благослови българската земя още приживе, а после и чрез светите си мощи. Спомняйки си за нея нека подражаваме на добродетелния й живот, за да можем и ние като нея да влезем в Христовия чертог.“

Епископ Поликарп благодари на отец – предстоятеля, на свещениците, настоятелите, певците и на всички трудещи се в този дом Божий и им преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content