Продължете към съдържанието

Слово-отговор на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод неговия рожден ден

DSC 09042ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С преклонение пред дивния Божи промисъл и неизказана благодарност към Бога нашия Небесен Отец и Подател на всички блага – посрещам и през настоящата година деня на моето рождение, заобиколен от любовта на моите обични братя – митрополити от Светия Синод, от братството на скъпата на сърцето ми Троянска света обител и всички поклонници и гости на този прекрасен наш манастир, които сте тук за да уважите с присъствието си днешния мой личен празник и да присъедините молитвите си към църковното богослужение в този ден.

Отново благодаря на Всемилостивия Бог, на Пресвета Богородица „Троеручица“, пред чийто чудотворен образ се намираме, и на всички просияли в светостта Божии угодници за постоянната небесна подкрепа към светата ни Православна църква и православния ни народ и възнасям гореща молитва за още много мирни и от Бога благословени дни и години, в които заедно да вървим по тесния, но единствено сигурен път на нашата спасителна православна вяра.

Сърдечно благодаря на всички вас, мои събратя – митрополити от Светия Синод, за топлите приветствени думи, изразени чрез Преосвещения епископ Герасим – Главен секретар на Светия Синод, както и на всички, които се обърнаха към мен с добри пожелания и искрена любов, която винаги чувствам и която ме укрепва в архипастирското ми служение.

Уверявам Ви, че сте постоянно в моите мисли и молитви, защото ние сме едно – в православната ни вяра и в светата Православна църква, в която живеем и се спасяваме. Тази вяра е нашето най-скъпоценно съкровище, което следвайки примера на нашите достойни предци, сме призвани да пазим като зеницата на очите си. Нека стоим твърдо в нея, като не се отклоняваме ни наляво, нито на дясно, но вярно да следваме пътя към Царството Божие.

Любовта на Бога, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 0

Skip to content