Продължете към съдържанието

Представители на БПЦ-БП взеха участие в международна конференция по въпросите на ересите и парарелигиозните движения в Гърция

2510По решение на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим взе участие в провелата се, в периода 22-24 октомври, международна православна конференция по въпросите на ересите и парарелигиозните движения. Срещата се проведе в Духовния център "Св. Игнатий Богоносец", село Зонга, в близост до гр. Аргос.

Тазгодишната тема бе: "Проявления (видове) на тайната на беззаконието (2 Сол. 2:7). Антитриадични – апокрифни – неопаганистични възгледи за Бога".

При откриването на конференцията бе отслужен молебен и бяха прочетени поздравителни адреси от Предстоятелите на Поместните православни църкви. Светейшият патриарх Неофит, в своя адрес заявява: "Пред лицето на тази насъщна необходимост на нашето съвремие и в процеса на тази нова евангелизация, Православната църква е призвана да играе водещата роля в свидетелството за Христа Разпнатия, разкривайки пред света дълбочината и спасителната истина на Божието откровение. Убедени сме, че докладите, които предстои да се прочетат на настоящата конференция, заедно с предизвиканите от тях дискусии, ще бъдат сериозен принос към мисията на Православната ни църква в нашето съвремие, обогатявайки и задълбочавайки нейното триадологично богословие, посрамвайки измамите на новите езичници и еретици и подпомагайки вярващите към едно още по-добро и по-осъзнато разбиране и вникване в църковното богословие и във „вярата, веднъж завинаги предадена на светиите“ (Иуда 1:3)".

В конференцията взеха участие представители на православните автокефални църкви и представителите на митрополиите на Гръцката църква.

Ежегодно форумът се организира от Гръцката архиепископия и се занимава с практиките в борбата срещи секти, заблуди и лъжеучения, разпространени в страните с традиционно православно вероизповедание.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Арголидска митрополия

Източник: https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=303674

Visits: 0

Skip to content