Продължете към съдържанието

Храмов празник с архиерейска служба за Димитровден в столичния кв. Хаджи Димитър

1260491На 26 октомври Православната Църква отбелязва празника на св. вмчк Димитър Солунски.

В чест на светеца, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, в столичния храм „Св. Димитър“ в кв. Хаджи Димитър бе отслужена архиерейска св. Литургия. Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, иконом Стефан Стайков, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Красно Село, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Николай Начев от храмовото духовенство, протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера, протойерей Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица Живоприемни Източник“ в кв. Подуене, протойерей Радослав Вутов, свещеник Венцислав Попиванов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Бухово, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Марков, протодякон Иван Петков, както и дяконите Лука Китин, Пламен Николов и Спас Рангелов.

Молитвено участие в богослужението взе и Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци и многогласен православен хор, което допринесе за молитвеното настроение на голямото множество християни, изпълнили храма в празничния ден.

 Със слово по време на свещеническото причастяване се обърна към богомолния народ свещеник Георги Марков, като припомни житието на светия великомъченик Димитър и сподели: "Колко много и днес в света ние се нуждаем от такива пламенни и неустрашими борци за Христова правда и любов между човеците… които да вдъхнат у разколебаните души вяра в доброто, в крайната победа и тържество на правдата; да бъдат живо и необоримо свидетелство, че само Христовата благодат и учение могат да създадат и създават истински и завършени нравствени личности и характери – живи жертвеници на дейна любов към Бога и ближния, носители на правда, мир и човещина в света“.

В края на богослужението предстоятелят на храма „Св. Димитър“ иконом Антоний Алексиев изказа голямата духовна радост и благодарност на храмовото духовенство към Негово Светейшество и викарния му епископ за благодатното съвместно празнично богослужение, а Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи празничен поздрав към всички духовници, певци и изпълнението на храма, с пожелание за здраве от Бога, благословение, мир и „придобивайки добродетел върху добродетел, спасявайки душите си да ставаме достойни и истински чеда на Бога“.

За храмовия празник бе приготвено и благословено ястие, раздадено за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК. (2)

 

Visits: 2

Skip to content