Продължете към съдържанието

В столичния храм “Св. мчца Параскева” бе извършена архиерейска вечерня

1270071На 27 октомври, в навечерието на празника на св. мъченица Параскева Иконийска, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена архиерейска вечерна служба в столичния храм „Св. мчца Параскева“ на ул. Раковски.

Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия и предстоятел на храм „Св. мчца Параскева“, протойереите Христо Попов, Ангел Столинчев и Георги Янев от храмовото духовенство, свещеник Станислав Иванов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Добрин Христов, протодякон Иван Петков, както и дяконите Петър Славов, Георги Читалов, Лука Китин, Пламен Николов, Сотир Христов и Спас Рангелов.

В неделната вечер столичният храм приюти десетки християни, а църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, съвместно със софийски псалти.

С вдъхновено слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови и поздрави за настъпващия храмов празник духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрполит Софийски и патриарх Български Неофит, и припомняйки житието на св. Параскева, сподели за мъченицата: „Тя не остана безразлична и да се примирява с едно или друго езическо угнетение. Имаше много християни в Икония, но само тя дръзна да се изправи пред императора и да му каже – аз съм Христова невеста и няма сила, която да промени това. Мъчиха я изтезаваха я, подлагаха я на какви ли не мъчения, горяха я, варяха я, но тя оставаше здрава, защото беше обновена чрез вярата в Христа Бога. Защото не беше отдадена на греха, на осъждането, на омразата, а се беше извисила със силата на любовта до такова стъпало, че виждаше Господа Иисуса Христа до себе си, Който я изцеряваше и тя не чувстваше нито болка, нито страдание, а само веселие и духовна радост в цялото си естество“.

На вечерната служба бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

Visits: 1

Skip to content