Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“

1260968 1На 27 октомври с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ – в чест на нейната покровителка св. Параскева Иконийска, чиято памет отбелязваме в утрешния ден.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Георги Спасов, предстоятел на храма „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“, както и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

Църковните песнопения бяха изпълнени антифонно на два клира – мъжки и женски, в които храмовите певци съвместно със софийски псалти под ръководството на д-р Андрей Касабов допринесоха за молитвено настроение на множеството християни, събрали се в столичния храм в неделния ден.

В своето слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови и поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, припомни днес четеното св. Евангелие и житието на св. Параскева Иконийска и пожела на християните: „Нека и занапред тя ни благославя и утвърждава в доброто и полезното, за да бъдем подражатели на Спасителя и на светиите, а чрез това и на нас да подражават в даден момент идните поколения. Не бива да забравяме, че каквото утвърдим днес като истински духовен живот, това ще наследят и поколенията, които идват след нас. Затова имаме отговорност и нека наистина оценим тази отговорност и духовен подвиг – да се стремим да бъдем истински, духовни, съкровени, за да възраства и Православната ни Църква и да дава в свое време още по-достойни и по-богати плодове“.

От своя страна и от името на храмовото духовенство, настоятелство и енориаши, предстоятелят на храм. "Св. Петка Самарджийска" протойерей Георги Спасов благодари на Негово Светейшество и викарния му епископ за духовната радост от благодатната и вдъхновена служба, като им пожела много здраве, духовна бодрост и Божия помощ в нелекото служение.

Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

 

Visits: 1

Skip to content