Продължете към съдържанието

Столичният храм “Св. Параскева” тържествено отбеляза своя храмов празник

На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония.4924
Светицата е една от трите мъченици с име Параскева (Петка) и е особено обичана и почитана от християните.
Един от най-красивите храмове в София, който е посветен именно на нея, днес тържествено отбеляза своя храмов празник. Това е велелепният храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски".

И тази година храмовият празник бе отбелязан с  тържествена Архиерейска литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп – викарий на Софийския митрополит.
За радост на енорията и храмовото духовенство празникът бе уважен от кириарха на Софийска епархия – Негово Светейшество Софийския митрополит и  патриарх Български Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата.
В празничния ден, в съслужение с  еп. Поликарп край св. Трапеза застанаха много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия, сред които софийският протосингел архимандрит Василий, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, предстоятелят на храма – ик. Йоан Чикалов и седем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Енориаши, църковни настоятели и много гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. Десетките вярващи от цяла София се радваха на благолепната служба, на  украсения храм и на съборната богослужба.
Прекрасното изпълнение на смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева им помогна да преживеят молитвено и вдъхновяващо литургията.
По време на свещеническото причастение  слово за живота и подвига на св.великомъченица Параскева произнесе свещеник Димитър Николов.
В края на литургията еп. Полкарп  поздрави църковното събрание с празника на св. Параскева, а  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит даде на християните своя първосветителски благослов.
От името на храмовото духовенство, красив букет с цветя поднесе на патриарх Неофит и еп. Поликарп престоятелят отец Йоан Чикалов, който с топли думи приветства патриарха и епископа.

С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а за всички дошли да вземат участие в духовното тържество църковното настоятелство бе подготвило ароматно  благословено ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова – 1 и Александър Ангелов – 2

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

https://www.youtube.com/watch?v=vOG3ttv3jD0

Visits: 0

Skip to content